Дніпропетровщина: Опозиція може перемогти регіоналів у 3-4 округах

Вівторок, 16 жовтня 2012, 13:51
Віктор Рябокляч, директор соціологічного центру «Моніторинг» (м. Полтава) підбив підсумки комплексного статистико-соціологічного дослідження «Електоральні настрої мешканців Південно-східної України» по Дніпропетровській області.
Дніпропетровщина: Опозиція може перемогти регіоналів у 3-4 округах

Станом на 8 жовтня (час останнього вимірювання громадської думки) група партій опозиційного табору, до яких зараховані Об'єднана опозиція «Батьківщина», «УДАР» та ВО «Свобода», мають сумарну підтримку близько 40% від кількості виборців, готових прийти на виборчі дільниці. Це дещо гірше, ніж в Партії регіонів та її сателітів КПУ та «України-Вперед», які мають 42% сукупної підтримки.
Втім, на думку соціолога, за два тижні, що лишилися, партії владного табору посилять свої позиції максимум на 1-2%, тоді як опозиціонери можуть розраховувати на 10-12% зростання своїх показників. Відбуватиметься це за рахунок 18%, які на 8 жовтня проголосили своє бажання брати участь у виборах, втім, не можуть назвати, за яку політичну силу голосуватимуть.

Подібний оптимістичний для опозиції прогноз по Дніпропетровщині пан Рябокляч пояснив традиційно опозиційним настроєм населення під час економічного спаду в країні та «прихованою опозицією» - великою кількістю людей, готових голосувати проти чинної влади, але не вголос, а таємно.

Також соціолог відзначив, що попри безпрецедентний адміністративний ресурс, на мажоритарних округах Дніпропетровщини спостерігається не така вже і втішна для регіоналів картина. В ході дослідження були опитані по 400 і більше мешканців виборчих округів №25, 26, 27, 29 (Дніпропетровськ), 30 (Дніпродзержинськ), 34 (Царичанка) та 35 (Нікополь). При цьому на половині з них кандидати від опозиційних сил мають перевагу в підтримці виборців перед регіоналами.

Зокрема, Максим Курячий з 28,9% підтримки безумовно перемагає у своєму 25 окрузі віце-мера, алкогольного магната Ігоря Циркіна (23,4%), Анастасія Староскольцева випереджає на кілька відсотків і народного депутата Миколу Деркача і офіційного провладного кандидата Олександра Момота, який на разі йде лише четвертим.

Більше ніж в півтори рази (16,2% проти 10,4%) випереджає заступника обласного голови Анрія Шипка в 35 виборчому окрузі й представниця «УДАРу» Наталя Нагнибіда. Принаймні, такі дані показало опитування мешканців.

За словами соціолога, як мінімум другими представники опозиційних сил будуть також у 30, 33 та 40 виборчих округах.


 

comments powered by HyperComments