Дніпропетровський морг придумав схему з прибутком в 60 000 щоденно

Вівторок, 19 лютого 2013, 11:23
Дніпропетровська облпрокуратура зацікавилась незаконною фінансовою схемою місцевого моргу, яку оприлюднили журналісти. Хоча раніше міська прокуратура не знайшла порушень законодавства. Про це на своїй сторінці у Facebook написала журналіст місцевої газети «Горожанин», автор текстів про морг Ольга Юдіна.
Дніпропетровський морг придумав схему з прибутком в 60 000 щоденно

«Облпрокуратура мене порадувала, відреагувала, підтвердила мою правоту в частині незаконного збору грошей Бюро з жителів», - написала вона.

Раніше прокуратура Дніпропетровська надіслала журналістці відповідь, згідно з якою побори по 1,2-1,5 тис грн за послуги моргу є законними. Як повідомили в облпрокуратурі, зараз міська прокуратура проводить повторну перевірку інформації щодо оплати послуг моргу.

Як раніше писала Юдіна у своїх матеріалах, у Дніпропетровську родичам померлих доводиться платити 1,2 тис грн за перевезення та зберігання тіла. Іноді додатково вимагають ще 200 гривень за обмивку. Протягом дня через цей морг проходять 50-60 тіл померлих. Перший випадок такої оплати, зафіксований журналісткою, стався влітку 2011 року.

У Бюро посилаються на перелік послуг, затверджений на підставі постанови Кабміну № 1138 від 17.11.1996.

Однак у цій постанові уряду сказано, що гроші медична держустанова може брати лише за три види додаткових послуг: послуги перукаря та косметолога, послуги бальзамування та утримання тіла в холодильній камері понад норму (тобто понад три доби). Відповідно, перевезення і зберігання тіла до трьох днів - безкоштовні.

У Міжнародній асоціації професіоналів похоронної справи нагадують, що вищезгадані пункти постанови Кабміну у 1998 році були скасовані, однак через кілька років їх повернули, і вони знову є чинними.

Як зазначає журналіст, перелік розцінок затверджує саме Дніпропетровське бюро судово-медичних експертиз, яке перебуває у віданні обласного управління охорони здоров'я, ні з ким його не узгоджуючи. Більше того, як розповідають місцеві жителі, при оплаті послуг моргу вони не отримують жодних квитанцій.

Нагадаємо, особам похилого віку і тяжкохворим, які померли вдома, судово-медичну експертизу проводити не потрібно. У судово-медичний морг тіла будуть направлятися тільки за постановою слідчих органів.

comments powered by HyperComments