У Дніпродзержинську висловились категорично проти створення музею Брежнєва

Середа, 27 лютого 2013, 16:00
Представники громадськості Дніпродзержинська написали відкритого листа Президенту України В. Януковичу з проханням зупинити наміри місцевої влади створити в місті музей колишнього генерального секретаря ЦК КПРС Л. Брежнєва.
У Дніпродзержинську висловились категорично проти створення музею Брежнєва

Копія листа адресована голові Комітету Верховної Ради  з питань європейської інтеграції  Григорію Немирі та міському голові м. Дніпродзержинська С. Сафронову.

У листі стверджується, що його автори обурені офіцйною заявою  "прес-служби Дніпродзержинської міської ради щодо намірів створення в нашому місті музею-квартири колишнього генерального секретаря ЦК КПСС Л. Брежнєва, який тривалий час мешкав і розпочав свою політичну кар'єру в місті Дніпродзержинську."

Автори звернення пишуть, що "всіляко підтримуючи ініціативи щодо інтеграції нашої країни до демократичної європейської спільноти, ми жодним чином не сумніваємося в тому, що не лише нинішня Європа, а і цілий демократичний світ ніколи не забували і не забудуть того цивілізаційного лиха, яке їм завдав Радянський Союз за часів правління Л. Брежнєва. Розчавлена радянськими танками «Празька весна» та десятки тисяч загиблих і покалічених у Афганській авантюрі назавжди залишаться на совісті Л. Брежнєва і його найближчого комуністичного оточення.

В цьому листі ми не можемо оминути і злодіяння тоталітарної комуністичної м'ясорубки, до якої, після непевної і короткотривалої хрущовської відлиги, потрапили сотні українських діячів культури та науки, громадських активістів і навіть знані посадовці самої комуністичної партії, які мали честь відстоювати і представляти український народ в розмаїтті світової спільноти. Українська історія навічно закарбувала на своїх скрижалях імена дисидентів Василя Стуса, Олекси Тихого, В'ячеслава Чорновола, Богдана і Михайла Горинів, Оксани Мешко, Івана Сокульського, живими свідками брежнєвських репресій лишаються Левко Лук'яненко, Євген Сверстюк, Василь Овсієнко та багато інших."

Вони просять Президента України  "невідкладно втрутитися в ситуацію, що склалася, зупинити цю цинічну антиукраїнську провокацію і негайно відправити у відставку ініціаторів створення музею-квартири Л. Брежнєва в м. Дніпродзержинську, які напевно мають на меті поставити під сумнів євроінтеграційні прагнення України і вкотре виставити нашу Вітчизну на ганьбу і глум світової спільноти".

Лист пыдписали: Володимир Сіренко, колишній репресований, письменник (м. Дніпродзержинськ);

Олесь Завгородній, дисидент, письменник (м. Дніпропетровськ);

Борис Довгалюк, дисидент, доктор технічних наук (м. Дніпродзержинськ);

Сергій Злючий, письменник, громадський діяч (м. Дніпродзержинськ);

Костянтин Писаренко, інвалід війни в Афганістані (м. Дніпродзержинськ).

comments powered by HyperComments