У Дніпропетровську представлять книгу харківського дослідника про етнографію історичної Катеринославщини

Неділя, 12 травня 2013, 16:45
16 травня 2013 р. о 14.00 у Дніпропетровському національному історичному музеї ім. Д.І.Яворницького (зал № 10) почнеться презентація книги В.О. Бабенко «Этнографический очерк народного быта Екатеринославского края» (перевидання книги 1905 р.).
У Дніпропетровську представлять книгу харківського дослідника про етнографію історичної  Катеринославщини

Дослідник з Харківщини Василь Олексійович Бабенко (вчитель, етнограф-аматор, першовідкривач археологічної Салтівської культури, 1877-1955 рр.)  на запрошення Дмитра. Яворницького у 1904-1905 рр. дослідив 8 повітів Катеринославської губернії у пошуку етнографічних пам’яток цього краю. Он зібрав багато цікавих етнографічних матеріалів і записав розповіді мешканців про повсякденне життя, культуру і побут населення регіону. Предмети побуту, одягу, зразки вишивки, знаряддя праці, ремісничі вироби, посуд — були представлені на етнографічній виставці в Катеринославі під час проведення ХІІІ Всеросійського археологічного з’їзду.

Фактично тією виставкою тогочасний Обласний музей ім. О.М. Поля в серпні 1905 р. починав свою діяльність в новому просторому приміщені на Соборній площі Катеринослава. Вся записи фольклорного характеру були викладені Василем Бабенком в етнографічних нарисах, надрукованих окремою книжкою в 1905 р. Це був звіт дослідника про етнографічне обстеження Катеринославської губернії з багатющим ілюстративним матеріалом.

Фотографії, які були опубліковані в цій книзі, і сьогодні зберігаються в фондах Дніпропетровського історичного музею ім. Д.І. Яворницького і були надані видавцю Андрію Парамонову з Харківського приватного музею міської садиби для підготовки нового перевидання. Василь Бабенко вперше описав і проілюстрував повсякденне життя сільського населення губернії, приділив увагу і українським селам, і грецьким, російським, німецьким, болгарським, волоським жителям різних повітів краю.

comments powered by HyperComments