Прецедент: суд у Дніпропетровську визнав незаконною бездіяльність прокуратури

Павло ШЕЛЕСТ  |  Понеділок, 5 серпня 2013, 15:33
5 серпня суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська Микола Решетник прийняв ухвалу, якою визнав незаконною бездіяльність заступника прокурора міста Дніпропетровська С. Лисаченка і зобов'язано прокуратуру негайно внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР) відомості про заяву про кримінальне правопорушення стосовно засудженого на 12 років позбавлення волі Андрія Калитки і розпочати досудове розслідування.
Прецедент: суд у Дніпропетровську визнав незаконною бездіяльність прокуратури

З цією заявою мати Андрія Калитки Лідія Калитка, адвокат у його інтересах Микола Грачов та журналіст Сергій Довгаль звернулися до прокурора Дніпропетровської області Наталі Марчук після того, як вона на нараді з працівниками правоохоронних органів 17 травня 2013 року заявила про те, що з введенням ЄРДР приховування злочинів стало неможливим. Заявників це глибоко збентежило. Адже перед цим вони неодноразово зверталися до прокуратури Індустріального району м. Дніпропетровська із заявами про кримінальне правопорушення, що полягає, на їхню переконаність, насамперед у притягненні завідомо невинної людини Андрія Калитки до кримінальної відповідальності, а з тим і засудження на 12 років позбавлення волі, за розбійний напад у грудні 2008 року на дніпропетровську студентку Катю Криворучко, яка невдовзі померла. При цьому під однією з таких заяв підписалися ще шість провідних журналістів.

Однак районна прокуратура відповідала відписками, відомостей про ці заяви до ЄРДР не вносила і досудове розслідування не проводилося.

Заяву про кримінальне правопорушення на ім'я прокурора Н. Марчук було доручено розглядати прокуратурі міста Дніпропетровська. Однак там відомостей про це до ЄРДР не внесли і досудового розслідування насамперед стосовно діянь колишнього слідчого Індустріального районного відділу ГУ УМВС України у Дніпропетровській області, який притягнув до кримінальної відповідальності без жодних доказів нині засудженого на 12 років позбавлення волі Андрія Калитки, знову не проводили.

Тепер же суд зобов'язав прокуратуру виконати свої обов'язки належним чином.

Також адвокати засудженого завдяки підтримці громадськості, журналістів домоглися перегляду справи Андрія Калитки та засудженого разом з ним на 8 років позбавлення волі Євгена Лазарєва у Вищому спеціалізованому суді України з розгляду цивільних і кримінальних справ. Це є теж неабияким прецедентом. Адже вища судова інстанція перегляне кримінальну справу, за якою Калитка і Лазарєв ув'язнені вже понад чотири роки.

comments powered by HyperComments