"Дніпро" не потече, але полетить. Відновлені запуски ракет дніпропетровського "Пвіденмашу"

Вівторок, 12 листопада 2013, 12:57
на 21 листопада запланований запуск конверсійної ракети-носія "Дніпро", розробленої українським підприємством "Пвіденмаш". Це буде другий запуск ракети цього року, протягом двох років - з серпня 2011 до серпня поточного року її запуски були заморожені.
"Дніпро" не потече, але полетить. Відновлені запуски ракет дніпропетровського "Пвіденмашу"

Міжнародний космічний консорціум (МКК) "Космотрас" вже почав підготовку кластерного запуску, який має відбутися з пускової бази "Ясна" в Оренбурзькій області Російської федерації. Кластерний запуск передбачає, що на орбіту "Дніпро" виведе кілька космічних апаратів-супутників: DubaiSat-2 (Об'єднані Арабські Емірати), ​​БПА-3 (Україна), SkySat-1 (США), ISIPod (Голландія), StSat -3 (Південна Корея), SSL (Канада), AprizeSat -7/ 8  (США), UniSat -5  (Італія).

Згідно з повідомленням "Космотрасу",  основним корисним навантаженням кластерного запуску визначений супутник  DubaiSat -2 (ОАЕ).

"16 жовтня на базу доставлені закордонні космічні апарати SkySat -1GOMX -1WNISat та BRITE -Poland, а також контейнери ISIPOD з КА Cubesat. Прибуття космічних апаратів інших замовників планується наступного тижня", - наголошується в повідомленні компанії.

Там також уточнили, що пуск "Дніпра" буде другим у цьому році і заключним. Нагадаємо, 22 серпня ракета-носій успішно вивела на орбіту південнокорейський супутник дистанційного зондування Землі  KompSat -5  масою 1400 кг. Запуск також відбувся з російського "Ясного" за участю українських фахівців.

"Космотрас" здійснює модернізацію розроблених дніпропетровським ДКБ "Південне" МБР РС-20 в конверсійну ракету-носій "Дніпро" і одночасно є постачальником пускових послуг з використанням цієї техніки на світовому ринку.

З моменту запуску програми було вже здійснено 18 запусків, 12 з них виконувалося з космодрому Байконур. Нові пуски проводяться з позиційного району Ясненського з'єднання Ракетних військ стратегічного призначення Росії.

"Пускова база "Ясна" - дуже компактна. Тут від житлового корпусу до монтажно-випробувального корпусу всього 93 метри, а не годину їзди, як на Байконурі",- пояснили в "Космотрасі".

Варто відзначити, що цей рік став вдалим для "Дніпра" - починаючи з 2011 програма запуску ракети була заморожена. Останній раз, не рахуючи серпня цього року, ракета стартувала два роки тому, 17 серпня 2011 року.

Тоді на орбіту був виведений український КА "Січ-2". На той же 2011-й рік планувався і запуск корейського супутника, але терміни неодноразово переносилися. Причиною цього називали плани призупинення запусків через невирішеність фінансових аспектів програми.

Поновлення серії запусків після довгої перерви одночасно з прийняттям Науково-технічної програми України дозволяє вірити в те, що майбутнє космічної галузі - головного активу українського технічного прогресу - забарвиться в більш райдужні тони.

comments powered by HyperComments