Харків гальмує, а Дніпро рухається: стара влада падає під тиском бізнесу та опозиції

Олександр Калініченко  |  Вівторок, 25 лютого 2014, 18:21
За кілька останніх днів ситуація у Дніпропетровську, який ще донедавна влада вважала одним із своїх опорних регіонів, змінилась невпізнанно.
Харків гальмує, а  Дніпро рухається: стара влада падає під тиском бізнесу та опозиції

Влада не просто деморалізована – паралізована. Тим часом, в місті вплив на події мають ті, про кого тут чули лічені люди – "Правий сектор", наприклад. А ще з Ізраїлю повернулись ті, кого влада змусила залишити Україну – відомі місцеві підприємці Борис Філатов та Геннадій Корбан, які грають у подіях не останню роль…

Спочатку, 24 лютого,  відбулась  Дніпропетровської міської ради. Але відбулась вона зовсім не так, як завжди. Очільникам міської влади не вдалось, як  це, безумовно, хотілось, вціліти та пересидіти бурхливі події. Борис Філатов та лідери опозиції внесли постанову про відставку голови Дніпропетровської облради Євгена Удода та голови Дніпропетровської облдержадміністрації  Дмитра Колесникова. Опозиція заявила, що планує вимагати саморозпуску  фракцій  Партії регіонів у радах усіх рівнів.

Зліва направо: Олена Васильченко (голова ДОО партії УДАР ), бізнесмени Борис Філатов і Геннадій Корбан, які зазнали тиску влади і переховувались закордоном,  23 лютого повернулись до міста 

Нарешті була сформована громадська рада, до якої увійшли лідер дніпропетровської осередку " Правого сектора " Андрій Денисенко, представники УДАРу та Народної самооборони . Філатов очолив цю раду [- саме він прославився відкритим викликом владі, транслюючи в Дніпропетровську опозиційний "5-й канал"].

А що ж очільники?

Євген Удод в ході засідання президії обласної ради написав заяву про відставку. Щоправда, того ж дня він відкликав заяву, заявивши, що на нього тиснули . Але всім очевидно, що то лише намагання зберегти добру міну при зовсім кепських справах.

Бо вже наступного ранку, у вівторок, у місті в обласній раді відбулася «Народна рада».  Це були громадські слухання - «Народна рада» , які пройшли замість позачергової сесії облради.

Чому замість?

Бо на оголошену позачергову сесію облради приїхало не більше двадцяти депутатів від різних фракцій. Крім них в зал зайшли активісти від різних громадських організацій , у тому числі дніпропетровського осередку «Правого сектора», представників УДАРу , Народної самооборони , «Жіночої сотні».

Через неявку депутатів відкрити позачергову сесію облради так і не вдалося. Але замість неї більше 3 годин і тривало засідання «Народної ради».

З трибуни облради виступали всі охочі.

Ну а події розвиваються більш ніж бурхливо. Активісти запропонували з трибуни сесійної зали облради провести 26 лютого Народне віче, де обрати Народну раду і передати їй функції обласної ради.

Що буде з тим самим Євгеном  Удодом? Ми вже мали приклад одного політика, який «самоусунувся». Кепська у нього доля. Але, може, буде краще, коли дніпропетровський «самоусуванець»  зникне з поля зору людей лише в політичному сенсі, а фізично притримати його, аби не втік? Може, трохи добра повернути вдасться. А тоді нехай собі самоусувається на всі чотири… 

Під час засідання «Народна рада» постановила скликати на 26 лютого Віче, на якому узгодити кандидатів на всі посади від облради до міліції; висловити недовіру новому головному міліціонеру області Георгію Гогуадзе; зажадати повної люстрації всіх органів влади.

Борис Філатов тим часом пояснив і «хитання-коливання» Євгена Удода.

«Вчора на президії Євген Удод написав заяву про відставку, ось вона в мене в руках. Але сьогодні вранці він її відкликав, посилаючись на те, що на нього чинився тиск, йому, начебто, погрожували фізичною розправою, і в залі перебували люди в масках. Це неправда. І це підтвердять численні журналісти й свідки... Насправді Євген Удод вимагав гарантій особистої безпеки. І він їх отримав. Я особисто телефонував Вілкулу й Новінському, яким безпосередньо підконтрольний Удод. Таким чином, він не дотримався домовленостей, і ми вважаємо, що обласна рада самоусунулася і повинна бути розпущена», - заявив Філатов.

Фото: Національна спілка журналістів України

comments powered by HyperComments