Жителі Дніпропетровщини отримують найбільшу зарплату серед регіонів України

Середа, 8 жовтня 2014, 19:27
У той час, коли напруженість в країні зростає, економіка тріщить, а стабільність і мир – це найбажаніша мрія мільйонів українців, Дніпропетровщина продовжує нарощувати обсяги виробництва та підвищувати зарплати працівникам. На сьогодні середня зарплата в регіоні складає 3 699 грн, що значно перевищує показники всіх областей України, окрім Києва. Про це повідомляє Дніпропетровська ОДА.
Жителі Дніпропетровщини отримують найбільшу зарплату серед регіонів України

 

Потужний промисловий та аграрний регіон є основним донором державного бюджету. Тільки податку на прибуток Дніпропетровщина дає понад 20% від загальнодержавного обсягу. Податку на додану вартість – 8%. І ці показники зростають. За 9 місяців 2014 року до зведеного бюджету області надійшло майже на 2,3 млрд грн більше, ніж у минулому році (+11,4%). Все це ще раз підкреслює самодостатність та перспективність Дніпропетровського регіону.

«За 9 місяців 2014 року бюджет Дніпропетровської області виконаний з позитивом. У нас на 103,3% виконані показники, встановлені Міністерство фінансів України. Це позитивно відбивається на виконанні всіх місцевих бюджетів. Це і виплати зарплати, і розрахунки за енергоносії та інші витрати, навантаження яких несе на собі місцевий бюджет. Необхідно відзначити позитивну роботу податкової служби, на сьогодні практично в 3 рази більше зібрано податків і зборів до бюджету держави. Думаю, що за результатами листопада ми досягнемо показників минулого року в цілому», — коментує заступник губернатора Станіслав Молоков.

Такі високі показники дозволяють регіону підтримувати на високому рівні й зарплату жителів області.

Незважаючи на те, що на сьогодні заморожене зростання зарплат у бюджетному секторі, практично всі керівники базових підприємств області підтримали пропозицію губернатора Ігоря Коломойського щодо підвищення зарплат на підприємствах на 20%.

«Заклик губернатора щодо підвищення зарплати виконується, проте ще є над чим працювати. В першу чергу, заклик  був звернений до підприємств гірничо-металургійного комплексу, і вони демонструють приклад зростання зарплати. Першими виконали підвищення зарплати на 30-35% підприємства групи «Приват». Це Нікопольський феросплавний завод, Марганецький та Орджонікідзівський ГЗК, а також підприємства Євраза, Метінвеста. Проте не на всіх підприємствах групи «Інтерпайп» досягнуто рівень зарплати, про який говорив губернатор. Також ще не повністю виконано план підняття зарплати на Дніпродзержинському меткомбінаті і на Дніпропетровському трубопрокатному заводі, на половину виконав завдання АрселорМіттал», — прокоментував радник губернатора Віктор Сергєєв.

Нікопольський феросплавний завод, за словами генерального директора Володимира Куцина, підвищив зарплату в середньому на 30%. При чому на заводі додатково діє система стимулів, у рамках якої лідируючі цехи чи бригади отримують надбавку.

«З квітня зарплата підвищена на 30% за особливі умови роботи. Країна знаходиться практично в умовах війни, близько 100 працівників нашого заводу знаходяться в зоні АТО, на людей, які їх замінюють припадає більша доля роботи. Робота стала значно складнішою. 6400 грн – це середня зарплата, робітники на плавильних агрегатах, основні спеціалісти – плавильники, горнові отримують 12 тис грн. Це дійсно висока зарплата», — коментує генеральний директор Нікопольського феросплавного заводу Володимир Куцин.

Задоволені підвищенням і працівники заводу. Це дозволило їм в умовах зростання цін та інфляції не обмежувати себе у виборі продуктів харчування, а також з впевненістю дивитися у майбутнє.

«Нам почали виплачувати, як ми називаємо, «воєнні». У мене ця доплата складає приблизно 1,5 тис грн. Це суттєве підняття зарплати для робочих, ми собі можемо дозволити більше придбати продуктів. Також ті цехи, які займають перші, другі місця на виробництві, отримують суттєві надбавки. В середньому плавильник отримує 10 тис грн. та більше. Це хороші гроші для нас. Не кожне підприємство може похвалитися такою зарплатою», — зазначив плавильник печі № 3 цеха виробництва феросплавів, Заслужений металург України Сергій Алмаз.

Найбільша зарплата наразі у регіоні у працівників мистецтва, спорту, розваг та відпочинку – 7893 грн, у фінансовій та страховій сферах – 6961 грн та фахівців добувної промисловості – 6175 грн. Працівники переробних підприємств в середньому отримують 4 тис грн. Низький рівень зарплати залишається у працівників сільського господарства – 2,4 тис грн., будівництва – 2,6 грн, освіти та охорони здоров’я – 2,7 тис грн.

«Ми над цим питанням працюємо. На жаль, не все залежить від обласної влади. Це, все ж таки, законодавчі рішення Києва. Ми сподіваємося, що якщо будуть вирішені питання з децентралізації, то Дніпропетровщина отримає більше можливостей. Фінансовий ресурс у нас величезний, і якби більша частка лишалася в області (а нам це обіцяв Президент), ми б змогли вирішувати більш активно питання оплати праці бюджетників», — зазначив Віктор Сергєєв.

 

comments powered by HyperComments