Дніпропетровський психолог розповіла, що буде з людьми після закінчення війни

Понеділок, 13 жовтня 2014, 10:57
Цього тижня в Дніпропетровську в бійця з АТО в квартирі вибухнула граната. Під час розпивання спиртних напоїв 27-річний чоловік хвалився перед товаришами військовим трофеєм. У результаті стався вибух. Дві людини загинуло, ще один знаходиться в лікарні, повідомляють "Деталі. Підсумки".
Дніпропетровський психолог розповіла, що буде з людьми після закінчення війни

 

Це перші "ластівки", констатують експерти. Якщо не звертати уваги на бійців, які повернулися з війни, через декілька місяців ми отримаємо ще більші проблеми в суспільстві. Як саме треба діяти і що потрібне людям, які повертаються із зони АТО, розповіла психолог-психотерапевт Ольга  Іларіонова.

"Я не думаю, що варто боятися повторення подібних випадків. Це, швидше, пов'язано з характером людини, яка це зробила. Я думаю, що варто побоюватися тих наслідків, які будуть після закінчення війни, коли массово повернуться солдати. Всі, хто був учасниками війни,свідками війни - це травмовані люди. За статистикою, 70% самі загоять свої рани, але 30% це ті люди, які матимуть посттравматичний стресовий розлад. Частина з них теж вилікується через деякий час, але для тієї частини, яка не піддаватиметься реабілітації, лікуванню, психологічній допомозі, наслідки можуть бути негативними", - відзначила Ольга Іларіонова.

Також вона додала, що психічні травми - це ті травми, які не видно очима, але вони такі ж серйозні, як і поранення. Не всі їх видно, але усі мають бути вилікувані. Якщо не робити ніяких реабілітаційних заходів відносно тих, які повернулися з війни, тих, у кого діагностується посттравматичний розлад, то отримаємо те, що було після В'єтнаму і Афганістану - це відхід від проблем, алкогольна і наркотична залежність, протиправна, антисоціальна і кримінальна поведінка.

Щоб цього уникнути, мають бути розгорнуті реабілітаційні програми після закінчення війни. Це діагностика усіх, хто був учасниками війни і лікування.

comments powered by HyperComments