Маріуполь: з протестами проти підприємств Ахметова зібрався тисячний мітинг

Вівторок, 17 січня 2012, 15:35
Уранці 15 січня до міської ради Маріуполя на Донеччині прийшли близько тисячі жителів. Принесли саморобні плакати "Ласкаво просимо до Маріуполя, тут кисню немає ", "Обережно, Маріуполь", "Моє місто у мене в крові", "Немає майбутнього!". Влаштували екологічну акцію протесту "Дайте кисню".
Маріуполь: з протестами проти підприємств Ахметова зібрався тисячний мітинг

Люди кажуть, що не можуть купатися в морі та гуляти вулицями. Звинувачують владу в приховуванні реальної статистики захворюваності та смертності в місті, а мільярдера  Ріната Ахметова — в жадібності. Його металургійні підприємства — комбінат ім. Ілліча та "Азовсталь" є основними забрудниками повітря та води в Маріуполі.

— Останнім часом ситуація погіршала. Ми живемо із закритими вікнами, бо провітрювати не можна. У нас найбільше в Європі кладовище, захворюваність на онкологію за останні п'ять років зросла на 70 відсотків. Це і рак шкіри, і рак легенів, — каже  учасниця мітингу 41-річна Тетяна Малаєва, голова міської організації "Союзу жінок за майбутнє дітей". — А у дітей міста зараз буквально епідемія лейкемії. Вдень у Маріуполі бувають специфічні опади і майже постійно смог, через клуби якого за 2 метри нічого не видно, як у тумані.

До мітингувальників вийшов перший заступник міського голови Геннадій Митрофанов. Спробував заспокоїти городян, але його виступ не було чути через крики "Ганьба" та "Поверніть повітря".

Мітингувальники написали звернення до президента та місцевої влади. У ньому назвали місто зоною надзвичайної екологічної ситуації, захотіли перевірки дотримання законодавства комбінатами "Азовсталь" та "ММК ім. Ілліча". Вимагають посилити покарання для забрудників. Виразили недовіру державним екологічним службам. Обіцяють зібратися на подібний мітинг за місяць.

Маріуполь є найбільш екологічно небезпечним містом Донецького регіону. Щорічно в його повітря потрапляє 400 тис. т шкідливих речовин. Це третина викидів усієї області. Забруднення Азовського моря біля берегів Маріуполя перевищує норму у 2,4 тис. раза.

Представники промислових підприємств запевняють, що виконують усі вимоги щодо додержання безпеки екології.

comments powered by HyperComments