Суд визнав міську раду Луганська винною у незаконному приховуванні інформації

Четвер, 16 серпня 2012, 14:56
Таке рішення ухвалив Донецький апеляційний адміністративний суд. Він визнав Луганську міську раду винною у приховуванні публічної інформації щодо виділення під забудову земельних ділянок міста.
Суд визнав міську раду Луганська винною у незаконному приховуванні інформації

Ця судова історія почалася тоді, коли у 2005 році жителі містечка Щорса несподівно дізналися про намір чиновників відвести під забудову земельну ділянку, призначену для відпочинку тамтешніх мешканців. Люди не погодилися з рішенням влади й звернулися з письмовим зверненням до тодішнього міського голови Євгена Бурлаченко. На що він відповів: «Проект рішення про передачу вищевказаної земельної ділянки на розгляд виконкому на сесії Луганської міської ради не виносився і, відповідно, не розглядався». Щоправда, інформація, надана міським головою суперечила договору інвесторів із виконкомом, копія якого потрапила до мешканців багатоповерхівок.

Оскільки, «Східноукраїнський центр громадських ініціатив» надає безкоштовну допомогу громадянам, які боряться проти незаконних забудов, голова організації Володимир Щербаченко у 2009 році подав офіційний запит у міську раду з проханням надати копію рішення про виділення земельної ділянки для будівництва багатоповерхівок у районі містечка Щорса. Чиновники відхилили запит, обґрунтувавши це тим, що дана інформація має статус конфіденційної.

У відповідь Володимир Щербаченко подав позов у Жовтневий районний суд, звинувативши Луганську міську раду у неправомірному приховуванні інформації. Суд тривав майже рік, але позов було задоволено. Ще через рік після цього чиновники вирішили оскаржити рішення місцевого суду і подали апеляцію до Донецького апеляційного суду.

Після тривалого розгляду справи, у липні 2012 року, рішення таки було прийнято. Донецький суд постановив, що порушення у обмеженні доступу до публічної інформації все таки були, і тим самим визнав Луганську міську раду винною у незаконному приховуванні інформації.

«Я дуже радий, що суд назвав речі своїми іменами: Луганська міська рада протизаконно приховує від громади інформацію про розподіл земельних ресурсів. Тепер ми будемо домагатися притягнення винних чиновників до відповідальності. Закликаю всіх луганчан використовувати закон «Про доступ до публічної інформації», запитувати інформацію, які чиновники люблять приховувати і змусити міську раду поважати закон та працювати прозоро», - коментує судове рішення голова Східноукраїнського центру громадських ініціатив Володимир Щербаченко.

comments powered by HyperComments