В Луганську стартував оригінальний проект «Луганські старожитності під контролем громади»

Четвер, 14 лютого 2013, 13:00
У січні цього року Громадська організація «Луганська археологічна спілка» за підтримки Міжнародного фонду "Відродження" та «Асоціації сприяння самоорганізації населення» розпочала реалізацію проекту «Луганські старожитності під контролем громади». Проект спрямований на реалізацію дієвого громадського контролю процесів охорони історико-культурного надбання в обласному центрі.
В Луганську стартував оригінальний проект «Луганські старожитності під контролем громади»

«Наприкінці 2012 року луганський міський голова Сергій Кравченко неодноразово наголошував на необхідності реконструкції старої частини міста за рахунок приватних інвесторів, – розповів експерт проекту з питань охорони культурної спадщини Олексій Бритюк. – Громадськість тішать подібні заяви, але дуже важко уявити, як такі плани реалізуватимуться на практиці». Не зрозумілими є механізми співпраці міськради з власниками й орендарями будинків в історичному ареалі міста та критерії, за якими будуть проводитись реставраційні роботи.

Голова ради ГО «Луганська археологічна спілка» Євген Черних зазначив, що культурна спадщина є унікальним і невідновлюваним ресурсом, що належить виключно громаді, тобто кожному мешканцю міста Луганська. «Наше завдання – зберігати надбання, сприяти державним органам охорони і контролювати процеси з боку луганчан. Громадська організація «Луганська археологічна спілка» об’єднує фахівців у цій сфері, тому у взаємодії з відповідними владними структурами міста ми можемо відповідально взяти на себе таку функцію».

Будинок-музей Володимира Даля в Луганську

Фото: vlasne.ua

В ході проектної діяльності волонтери організації зроблять те, до чого сьогодні просто не доходили руки у офіційних органів охорони культурного надбання: фотографії історичних споруд, описи їх поточного стану, пошук історичних довідок. ГО «Луганська археологічна спілка» надрукує цікавий буклет для мешканців міста та його гостей.

Все ж, найбільш вагомі плани ми покладаємо на друк спеціального каталогу всіх пам’яток обласного центра – монументального мистецтва, історичних, архітектурних, археологічних. Каталог буде видано коштом Фонду Відродження і він слугуватиме фундаментом для подальшої пам’яткоохоронної роботи в місті Луганську.

Прес-служба ГО «Луганська археологічна спілка» - 095-479-60-01.

comments powered by HyperComments