На Донеччині заступник міського голови напала на захисницю природи (ВІДЕО)

Понеділок, 13 травня 2013, 12:13
Активісти антіфрекінгового руху звинувачують у рукоприкладстві заступника мера з міста Красноармійськ Донецької області.
На Донеччині заступник міського голови напала на захисницю природи (ВІДЕО)

9 травня активісти розвішували на деревах зелені стрічки, які називають «стрічками життя». Таким чином висловлювали занепокоєння через майбутній видобуток сланцевого газу на території області. Ці невинні дії настільки розлютили чиновницю, яка проїзида повз, що вона вийшла з машини і почала викручувати руки активістці. Відбираючи стрічки, Валентина Капінус стверджувала: щоб прив'язувати шматочки тканини до дерев необхідно отримати дозвіл органу влади.

- Захисники природи вирішили назвати антіфрекінговий рух «Зелена стрічка», – коментує Галина Олейникова, керівник обласної організації «МАМА-86», – 9 травня ми піднялися в небо на повітряній кулі і запустили 25-метрову стрічку в місті Костянтинівка. Люди звертають увагу, підтримують. Зелені стрічки надягають сьогодні мешканці всіх міст і сіл Донеччини – всі, хто розуміє загрозу знищення нашої землі. Всі, хто не хоче, щоб наша земля була знівечена буровими вишками і відстійниками. Всі, хто усвідомлює, який жах нас очікує ... Так ми боремося за майбутнє своїх дітей, вчимося відповідальному ставленню до природи.

Поведінку чиновниці, яка виривала стрічки у активістки, зняла на відео місцева правозахисниця Ольга Квітка. Вона вважає, що даний відеофакт доводить підступність і агресивність чиновниці, яка прославилася в минулому році у зв'язку з бійкою у власному кабінеті.

26 червня минулого року на заступницю Красноармійського міського голови Валентину Капінус напав обурений відвідувач. За словами чиновниці, невідомий чоловік увійшов до її кабінету і ні з того ні з сього вдарив її по голові важким предметом, схожим на трубу, після чого спробував зникнути. Заступник міського голови стала кричати: «Тримайте злодія!». Слідом за нападником кинулися співробітники виконкому. Їм вдалося наздогнати чоловіка в декількох сотнях метрів від будівлі і передати міліції.

Затриманий виявився 34-річним місцевим шахтарем Іваном Фоменком, який пояснив, що чиновниця взяла у нього гроші на оформлення права на автономне опалення, якого він так і не дочекався. Шахтар наполягав, що це Валентина Капінус є призвідницею конфлікту, агресором і обманщицею.

Фоменко скаржився, що взимку в його квартирі було не більше 12 градусів тепла, він 2 роки ходив до мерії з проханням відрізати його від центрального опалення та дозволити встановлення індивідуального котла. Йому говорили, що це технічно неможливо, хоча автономне опалення було у його сусідів. А потім натякнули, що треба заплатити за оформлення дозволу 10 тисяч гривень.

За словами Фоменка ще в січні минулого року він вручив Валентині Капінус конверт за правильний проект.

- Вона сказала, що після 15 квітня зможу забрати готові документи. Прийшов, а там немає ніяких документів. Потім якось побачив її на вулиці, підійшов і кажу: так і так, ми домовлялися, а вона мені з усмішкою – мовляв, я з вам ні про що не домовлялася. Потім зайшов до неї в кабінет – кажу: поверніть гроші. Вона пішла на мене, стала виштовхувати з кабінету, і я, падаючи, зачепив її своєю валізкою з документами, – каже Іван Фоменко.

Капінус очолювала комісію, яка відповідала за видачу дозволів на автономне опалення.

- Рішення про відмову було прийнято на комісії. Мабуть, таке рішення його не влаштувало, – пояснила постраждала чиновниця.

Звинувачення в отриманні грошей Валентина Капінус відкинула. Вона так само наполягала, що не знає Фоменка. Вимагала визнати її випадок травмою на виробництві та призначити регрес.

Довести факт нападу на чиновницю міліції не вдалося. Травми Капінус були визнані легкими. У порушенні кримінальної справи за хуліганство відносно Івана Фоменка було відмовлено. Але й довести факт вимагання хабара слідство не змогло. Тоді Валентина Капінус подала на шахтаря до суду позов про захист честі і гідності. Вимагала з кривдника 50 тисяч гривень моральної шкоди за образу.

За рішенням Красноармійського міськсуду Івану Фоменку необхідно було сплатити чиновниці 10 тис. грн. моральної шкоди та 4 тис. грн. за послуги адвоката, якого найняла для себе Капінус. А крім того – шахтаря зобов'язали за свій рахунок зняти відеоролик, в якому він повинен був попросити вибачення і заявити, що обмовив чиновницю. Фоменко відмовився, подав апеляцію. Повторний розгляд цієї справи завершився пом'якшенням суми моральної шкоди до тисячі гривень.

comments powered by HyperComments