У Луганську міська Рада та громадські діячі почали інвентаризацію історичної спадщини міста

Понеділок, 20 травня 2013, 16:46
Інвентаризація - не просто формальний захід. За роки, що минули з внесення пам'яток до реєстрів, багато об'єктів вже втратили історичний вигляд, а якісь сильно змінили зовнішній вигляд і планування, а деякі повністю знищені. Результати спільного огляду будівель і пам'ятників дадуть можливість з'ясувати поточний стан об'єктів, розробити подальшу стратегію їх захисту та охорони.
У Луганську міська Рада та громадські діячі почали інвентаризацію історичної спадщини міста

Логічно, що першими були обстежені найбільш стародавні пам'ятники - археологічні стоянки і могильники. Павло Дубровський, директор Археологічного музею СНУ ім. В.Даля бере участь в інвентаризації  як експерт ГО «Луганська археологічна спілка». Він, зокрема, зазначив, що саме взаємодія громадських діячів з представниками органів влади виводить роботу з охорони пам'яток на якісно новий рівень.

Нагадаємо, що 20 березня 2013 р. у рамках проекту «Луганські старожитності під контролем громади» за підтримки Міжнародного фонду Відродження та ЛМО ВГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення» представники 16 громадських організацій передали керівництву міста колективне звернення, в якому висловили стурбованість тим, що заявлені раніше міськрадою роботи по реставрації і реконструкції історичного центру можуть проходити не прозоро та без урахування думки городян.

У квітні - початку травня відбулися дві робочі зустрічі, в яких взяли участь представники преси та неформальної коаліції громадських організацій, головний архітектор м. Луганська В'ячеслав Женеску, начальник відділу охорони культурної спадщини міськвиконкому Андрій Журавльов, заступник начальника управління культури Луганської облдержадміністрації Володимир Виборний. Як результат, був розроблений і оформлений протоколами цілісний підхід, який передбачає взаємодію влади і громадськості в сфері охорони історико-культурної спадщини міста. Початком руху вперед, безумовно, буде саме проведення інвентаризації.

Крім того, до реалізації проекту як волонтери залучені громадські активісти, фотохудожники, історики, краєзнавці. В результаті спільної роботи вже найближчим часом за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» буде видано каталог об'єктів історико-культурної спадщини міста Луганська.

comments powered by HyperComments