На Луганщині кінний завод кримінально розорав заповідні землі

Вівторок, 8 жовтня 2013, 19:03
Державна екологічна інспекція в Луганській області підтвердила припущення природоохоронців про те, що 150 гектарів заказника «Балка Березова» у Міловському районі Луганської області розорані. Оранку виявили цього літа активісти громадської кампанії «Збережемо українські степи!».
На Луганщині  кінний завод кримінально розорав заповідні землі

Як виявилось, ділянка належить філії «Стрілецький кінний завод № 60» ДП «Конярство України». Земельну ділянку надано у постійне використання відповідно до рішення Міловської районної ради № 89 від 29.02.1996 р. Держекоінспекція направила лист до Департаменту екології та природних ресурсів Луганської ОДА з пропозицією скласти охоронне зобов’язання взяття під охорону заказника на ДП «Конярство України». При цьому, ДП «Конярство України» не визнає факту розміщення заказника на наданій йому ділянці.

- Не має значення, у чиїй власності або оренді перебуває територія заказника. Заказники створюються без вилучення земельних ділянок у користувачів і вони виконують функцію нагляду за дотриманням законодавства на їх території, - пояснює заступник голови Національного екологічного центру України Олексій Василюк. – Саме це підприємство несе відповідальність за підтримання на території заказника охоронного режиму. Тому маємо справу з типовим порушенням законодавства, а саме ст. 252 Кримінального кодексу України, що передбачає відповідальність за умисне пошкодження заповідних територій.
Національний екологічний центр України звернувся до Прокуратури Луганської області з проханням нарахувати збитки відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України № 541 від 24.07.2013 р. «Про затвердження такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної порушенням законодавства про природно-заповідний фонд», якою затверджені такси для обчислення розміру шкоди, заподіяної порушенням законодавства про природно-заповідний фонд у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду внаслідок незаконного знищення дикорослих трав’янистих рослин, проїзду транспорту, самовільного використання земель, зняття ґрунтового покриття.

comments powered by HyperComments