ЮНЕСКО допоможе зберегти унікальний для України парк на Донеччині

П'ятниця, 20 грудня 2013, 13:26
Зараз ЮНЕСКО виконує програму створення Всесвітньої мережі біосферних резерватів, але в Україні поки що жоден парк не належить до цієї мережі. Проте такий шанс з'явився у Національного природного парку "Меотида", який розташований в прибережній смузі Азовського моря. "Цей статус присвоює ЮНЕСКО. І його володарі отримують серйозну міжнародну допомогу для розвитку", - говорить директор парку Геннадій Молодан.
ЮНЕСКО допоможе зберегти  унікальний для України парк на Донеччині

Донецький регіональний ландшафтний парк потребує постійної турботи, адже більшого місця гніздівель і відпочинку перелітних птахів в Україні просто немає. Відзначимо, за всю історію існування "Меотиди" (а парк створений рішенням Донецької обласної ради у 2000 році)  вчені нарахували в ньому 250 видів птахів, з яких 100 видів постійно гніздяться на території заповідника.

Проблем у парку вистачає: торік  всю Україну збурив божевільний акт вандалізму - нелюди зруйнували гнізда кучерявих пеліканів і практично винищили колонію бакланів, а цього року перелітних птахів відлякували рибалки - браконьєри. Крім людського фактора, є ще й "війна"  між різними видами птахів. "Ми постійно б'ємося над тим, щоб розвести різні види по різних місцях проживання, щоб не було небезпечного антагонізму", - скаржиться Геннадій Молодан.

Географічне розташування регіонального ландшафтного парку "Меотида"

//masters.donntu.edu.ua

"Статус біосферного резервату для "Меотиди"- це додатковий козир для парку. Розумієте, біосферний резерват - це як, наприклад, чемпіон Олімпійських ігор, то є дуже звучний статус. Але я не думаю, що це відразу принесе серйозну користь регіональному ландшафтному парку Донбасу. Не впевнений, наприклад, що новий статус допоможе парку позбутися від браконьєрів. А от щоб дійсно вирішити нинішні проблеми потрібен, на мій погляд, системний підхід. Наприклад, потрібно на рівні уряду вирішити проблему фінансування всіх заповідників України. До того ж у нас в країні взагалі дуже мало людей, яких хвилюють проблеми ландшафтних парків - щось потрібно на державному рівні робити і з цим", - коментує ситуацію директор Київського еколого - культурного центру, заслужений природоохоронець України Володимир Борейко.

Водночас, директор "Меотиди" Геннадій Молодан сподівається, що відповідне  рішення про парк влада України схвалить до квітня наступного року.

comments powered by HyperComments