Донецька міліція нарешті зацікавилась бізнесом "допоможіть хворій дитині"

Вівторок, 11 лютого 2014, 00:08
Ці люди чергують на кожному великому перехресті, ходять по ринкам, вокзалам і офісам. Скриньки для збору коштів стоять у Донецьку практично в кожному магазині.
Донецька міліція нарешті зацікавилась бізнесом  "допоможіть хворій дитині"

Подібні сценки можна побачити не лише в Донецьку

Проте перші ж результати  міліцейської перевірки такої благодійності виявили, що серед фондів і волонтерів  чимало шахраїв.

Як заявив на прес-конференції міський голова Донецька Олександр Лук’янченко: Ані копійки із зібраних коштів на лікування не надходить. Але власне "волонтери" отримують за свої труди близько 20% від зібраної суми».

«На жвавому місці за 4-5 годин роботи іноді можна зібрати до двох тисяч гривень пожертв, – на умовах анонімності розповіла  Ольга, одна з волонтерок, яка працює на перехресті в самісінькому центрі Донецька. – В свята люди щедріші, кидають в скарбничку і по 100, і по 200 гривень, один раз було і 500».
Дівчина свято впевнена, що збирає гроші на лікування хворої на ДЦП дитини. У неї є посвідчення благодійного фонду, спеціально опломбована скринька. Те, що за свою працю вона отримає відсоток від зібраної суми, її не турбує.
«Адже якась сума врешті решт надходить на лікування  хворого! Не було б мене, грошей на лікування було б менше», – запевняє "волонтер".

А ось як виглядає інший бік - отримувачі такої «благодійності»:

Матір п'ятирічної Карини з діагнозом ДЦП Катерина Сергієнко була шокована, коли дізналась, що один з фондів по всій області збирає гроші на лікування її доньки. «Мені подзвонили з міліції і попросили приїхати з документами та історією хвороби Карини, –розповідає мама дівчинки. – Я приїхала і побачила в райвідділі двох хлопців, яких затримали на вокзалі. У них були стандартні пластикові скриньки, фотографії Карини, історія її хвороби і навіть копія свідоцтва про народження. Вони наче збирали гроші на лікування моєї доньки. Але вся справа в тому, що до цього благодійного фонду я не зверталась. З нього не отримала ані копійки».

Жінка припускає, що названі документи були вкрадені з Інтернету, бо кілька років тому вона розміщувала їх в соціальних мережах. Згодом видалила, побоюючись шахрайства. Але Катерина Сергієнко впевнена – потрібно шукати не так цих шахраїв-«волонтерів», як людей. Які наймали їх на подібну роботу. Справжні власники таких «скарбничок»  заробляють на співчутті до хворих дітей мільйони.

Фото: Взгляд

comments powered by HyperComments