Комп'ютерна програма планування і забудови вашого міста - розробка ГО Луганщини

Понеділок, 17 лютого 2014, 00:27
На Луганщині громадські організації створюють комп'ютерну зброю для активістів, які прагнуть розвитку своїх міст.
Комп'ютерна програма планування і забудови вашого міста  - розробка  ГО  Луганщини

Дві громадські організації -  Східноукраїнський центр громадських ініціатив та Сєвєродонецька агенція розвитку громади  об’єднали свої зусилля до створення програми для підготовки громадянами альтернативних проектів забудов - UplanIT. Ця  програма сприятиме посиленню впливу громадськості на прийняття рішень у сфері планування територій.

Для створення власного проекту програма буде пропонувати графічне зображення території на основі карт Google. На карті можна буде позначити межі земельної ділянки, визначеної для забудови. За допомогою панелі інструментів користувач зможе прокладати у межах ділянки нові дороги, саджати або вирубувати дерева, ставити лави, дитячі майданчики, будинки тощо. Кожен бажаючий зможе створити власну модель території, запропонувати її для обговорення іншим громадянам та сформувати пропозиції до міської влади щодо розвитку вулиці, кварталу, парку тощо.

Програма допоможе залучити громадськість до проектування альтернативних моделей планування та забудови територій. Завдяки цьому планується підвищити вплив громадськості на прийняття рішень органів місцевого самоврядування. 

«Комп’ютерні інновації грають все більшу роль в нашому житті. Ті, хто їх використовують йдуть на крок попереду за інших. Східноукраїнський центр громадських ініціатив вже багато років допомагає громадянам захищати свої права при просторовому плануванні територій. Робити це непросто. У громадян не вистачає знань та досвіду. Обговорення забудов часто конфлікті: емоції плещуть через край. Для того, аби зробити участь громадськості більш конструктивною та впливовою ми вирішили створити цю програму»,- розповідає автор ідеї програми, голова Східноукраїнського центру громадських ініціатив Володимир Щербаченко [ - ця організація відома загальноукраїнською кампанією за доступність Генпланів розвитку міст].

Програму UplanIT  вперше спробують використати в місті Сєвєродонецьк Луганської області. Місцеві мешканці плануватимуть новий вигляд знакового для сєвєродончан місця — парку ім. Горького. «На жаль, в останні десятиліття парк перебуває у занедбаному стані. Ми хочемо повернути йому минулу красу і модернізувати. У цьому ми знайшли підтримку як громадськості, так і влади міста. Я також дуже рада, що апробація нової комп’ютерної програми відбудеться саме в нашому місті. Сєвєродонецьк завжди був містом людей інтелектуальної праці. Тепер ми продовжуємо цю традицію, але у новій формі», - говорить Олена Ніжельська, керівник проекту «IT-інновації для креативних міст. Крок 1: Сєвєродонецьк», у рамках якого буде розроблено програму.

Ідея створення програми UplanIT була розроблена і представлена експертами Східноукраїнського центру громадських ініціатив у Єревані під час Соціального інноваційного табору, організованому ПРООН у червні 2013 р. Серед інноваційних проектів із 12 країни вона отримала підтримку членів міжнародного журі і зайняла 2-е місце серед ідей-переможців.

Розробка та апробація програми відбувається в рамках проекту «Демократизація, права людини і розвиток громадянського суспільства в Україні», який впроваджується Програмою розвитку ООН в Україні та фінансується Міністерством закордонних справ Данії.

Ініціатори проекту запрошують інші організації  апробувати програму у своїх громадах.

Контакти: менеджер проекту Олена Ніжельська, тел. (099)  756 23 46, (096)  507 67 21, e-mail: Helen_N07@mail.ru.

Також в електронному вигляді  доступний посібник  для громадян про Генеральний план міста.   

 

 

 

comments powered by HyperComments