Донецький експерт: можливий референдум в Криму немає ні правових підстав, ні перспективи

Четвер, 27 лютого 2014, 13:55
Українське законодавство не дозволяє на референдумах змінювати цілісність та статус територій країни. Наприклад, виключно Верховна Рада України має право змінити статус населеного пункту (селище стає містом, наприклад).
Донецький експерт: можливий  референдум в Криму немає ні правових підстав, ні перспективи

Кримська ініціатива не спрямована на вирішення конфлікту, вважає голова правління Донецької обласної організації Всеукраїнської громадської організації "Комітет виборців України" Сергій Ткаченко. За його словами це тільки погіршить протистояння та розкол, який зараз спостерігаємо в Криму між різними сторонами суспільства.

"Тут є як юридичні, так і соціальні фактори. По-перше, питання територіальної цілісності це не рівень компетенції частини території України, це не те питання, яке може розглядатися на місцевому референдумі. По-друге, наразі взагалі не існує процедури, за якою може проходити даний референдум. У 2012 році був прийнятий Закон "Про всеукраїнський референдум", який відмінив дію Закону "Про місцеві референдуми". Закон же про місцеві референдуми в Україні не прийнятий, тому не зрозуміло згідно якої процедури має проходити цей референдум", - наголошує він.

Крім того, такі заяви, на думку експерта, це тривожний дзвіночок для цілісності країни. "Ця ситуація носить явно провокативний характер та має бути присічена. Адже такі питання не мають підійматися в скрутні для країни часи, коли люди знаходяться у стані емоційного афекту. Якщо результатом цієї ініціативи може бути найменша загроза територіальній цілісності України, СБУ має реагувати максимально швидко та використовувати усі можливі методи задля зупинення такого сценарію", - вважає Сергій Ткаченко.

Відсутність юридичної бази для місцевого референдуму підтвердив і член Центральної виборчої комісії Юрій Донченко. 

Фото: ДЗВІН

comments powered by HyperComments