Штурм Краматорська українською армією 18 травня (ВІДЕО)

Понеділок, 19 травня 2014, 14:33
Бій між українськими силами і сепаратистами в Краматорську почався 18 травня о п'ятій ранку і закінчився близько восьмої вечора.
Штурм Краматорська українською армією 18 травня (ВІДЕО)

За даними УНІАН, починаючи з 05:00 ранку прихильники Донецької Народної Республіки з невеликими паузами вели постійний мінометний обстріл блок-посту українських силовиків під Краматорськом. Повідомляється, що позиції, з яких ведеться обстріл, знаходяться в житлових кварталах.

За інформацією РІА Новини, війська Національної гвардії України удень почали рух з аеродрому в Краматорську в бік міськвиконкому, почалися сутички.

У місті – тривога, вили сирени.

Як повідомили в ІТАР-ТАСС, колона бронетехніки українських силовиків у складі шести бронетранспортерів рухалася в центр Краматорська (Донецька область) з боку Ясногорки, на підступах до міста йшли запеклі бої.

За словами одного з представників ополчення, бронетехніку в центр міста не пустили. Ополченець повідомив, що шість БТР спустилися з гори Карачун, що розташувалася на північний захід від міста, і, переїхавши через Андріївський міст, почали обстрілювати місто.

За словами іншого ополченця, українські силовики постійно піддають артобстрілу з Карачуна Слов'янськ та Краматорськ. "Бомблять Слов'янськ артилерією з Карачуна, вже Ясногорку (населений пункт між горою і Краматорському) зачепили, тобто це вже практично Краматорськ", – зазначив співрозмовник агентства.

Вибухи і стрілянина, в тому числі з великокаліберних гармат, доносяться до центру міста. Місцями спрацьовують сигналізації автомобілів.

Місцеві жителі в соцмережах повідомляють про те, що в деяких районах немає води та газу.

Заступник міського голови Андрій Безсонний повідомив, що внаслідок бойового зіткнення на в'їзді в Краматорськ з боку Слов'янська снарядом був пошкоджений газопровід, що живить все селище міста – Ясногірка.

За словами чиновника, вибуху не було, однак багато городян залишилися без газопостачання. Враховуючи складність обстановки, ремонтна бригада до місця пошкодження не може прийти. Вночі ремонтні роботи не будуть. Швидше, газовики почнуть роботи тільки вранці в понеділок, 19 травня.

Крім того, після бойових дій у багатоповерховому секторі Краматорська теж почала зникати вода. У соціальних мережах міста з'явилася інформація про те, що причиною цього стало попадання снаряда в очисні споруди водоканалу. Однак, за словами Безсонного, це не відповідає дійсності. Причина перебоїв з водою у Соцмісті викликана початком заповнення системи в старій частині Краматорська після ранкового відключення, плюс паніка з боку населення, яке кинулося робити запаси. Ситуація з водопостачанням повинна нормалізуватися в найближчі години.

З'явилися також відомості, що в результаті обстрілу в даний час горить модельний цех заводу КЗТС. Приймаються заходи по гасінню пожежі.

В даний час припинено основний цикл виробництва на заводі "Енергомашспецсталь".

В результаті бойових дій було зруйновано торговий павільйон в мікрорайоні "Станкострой". Є інформація про те, що під час обвалу в будинку перебувала продавець, яку місцеві жителі витягли з-під завалів своїми силами. Жінка жива.

За даними групи "Інформаційне опір", українська армія захопила переносний зенітно-ракетний комплекс (ПЗРК) і кількох прихильників ДНР.

Серед них виявилися журналісти російського каналу LifeNews Марат Сайченко і Олег Сидякін. Востаннє журналісти виходили на зв'язок з редакцією о 13:50 за московським часом, і в цей час вони перебували біля одного з блокпостів на підступах до міста. Олег Сидякін встиг написати СМС-повідомлення про те, що справи кепські.

За даними керівника Центру військово-політичних досліджень Дмитра Тымчука, затриманих передадуть правоохоронним органам.

comments powered by HyperComments