Кривавий Марс над Луганськом: жити в місті як і раніше небезпечно

Середа, 10 червня 2015, 18:41
Після укладення перших мінських угод багато луганчан повертаються в місто, «ополченці» святкують перемогу, проте на перевірку вона виявляється пірровою.
Кривавий Марс над Луганськом: жити в місті як і раніше небезпечно

Уряд України відмовляється фінансувати окуповані території, влаштовує економічну блокаду, після чого в Луганську і інших містах самопроголошеної ЛНР різко ростуть ціни і виникає дефіцит продуктів, ліків і інших товарів першої необхідності.

Обстріл міста триває навіть після перемир'я. Справедливості ради відзначимо, що і з міста, підконтрольного сепаратистам, періодично палять по позиціях ЗСУ в Щасті і Станиці.

Відповіді луганчан на питання «Хто по вас стріляє?» абсолютно різні.

Віталій, працівник заводу «Луганськтепловоз»: «Це кріп стріляє! Вони двічі потрапляли мені в двір, у мене осколкове поранення!»

Артем, студент: «Мій знайомий магазинчик тримав, був запеклий сепаратист. Але після того, як в його будинок потрапила ракета, його немов підмінили. Він знав, звідки стріляли - це були ополченці».

Наталія Іванівна, редактор, нині - безробітня: «Та усі вони хороші, стрілки криворукі! По наших будинках потрапляли і ті, і ті».

Коли в місто приходить війна, коли гинуть твої близькі, ти стаєш іншою людиною. Іноді вже і не важливо хто саме стріляв - ти ненавидиш вже усіх людей у формі. І як хочеться повернутися назад на машині часу, щоб запобігти найпершим паросткам, що призвели до цієї трагедії. І вже незалежно від політичних поглядів ти вибереш ту сторону, яка веде чимдалі від війни.

Луганськ відірвали від України. А Росія, яку так чекали, під своє крило не прийняла. Результат: регіон просто «повис» між двома країнами і виявився напівмертвою зоною. Так, люди, що залишилися там, намагаються виживати, жити хоч би на кшталт того, як до війни. Але пенсії і зарплати там отримують небагато, про соціальну допомогу і інші виплати також можна і не мріяти.

У місті зараз більше прав у того, у кого є зброя. І навіть після зачистки одіозних «ополченців» Беднова і Мозгового, які катували людей в підвалах, і на яких тепер керівництво ЛНР хоче повісити і свої гріхи, криміногенна обстановка не покращала. З настанням темряви люди намагаються сховатися у своїх домах. Створена міліція ЛНР не особливо поліпшила ситуацію, тим паче, що набирали її в основному з тих, хто минулої весни порушив присягу на вірність народу України і почав підтримувати бойовиків з сусідньої держави.

Жити в Луганську як і раніше небезпечно. Робота є, але готівкою платять рідко, частіше - або пайками, або годують обіцянками. Вулиці забираються, комунальники висаджують квіти, але. людей в місті стало разу в три менше, ніж до червня 2014 року. Загалом, дочекалися "російського світу".

Все, як мовиться, пізнається в порівнянні. Місто Сєвєродонецьк Луганської області, який влітку вдалося звільнити від сепаратистів, зараз має статус обласного центру. Тут працюють банки, людям платять зарплату, життя, хоча і з відбитком військового часу, але все таки це життя, а не виживання.

 

comments powered by HyperComments