Порошенко підписав указ про створення ще дев'яти військово-цивільних адміністрацій в Донбасі

П'ятниця, 14 серпня 2015, 17:21
Президент України Петро Порошенко підписав указ про створення ще дев'яти районних військово-цивільнихадміністрацій в Луганській і Донецькій областях. Про це повідомляє Інформатор з посиланням на прес-службу глави держави.
Порошенко підписав указ про створення ще дев'яти військово-цивільних адміністрацій в Донбасі

Згідно з законом про військово-цивільні адміністрації, ухвалено утворити ВЦ адміністрації для здійснення керівництва у сфері забезпечення громадського порядку і безпеки.

Адміністрації створені в населених пунктах Артемівськ, Володарськ, Константинівка, Тельманове і Ясиновата Донецької області, а також в містах Рубіж, Лисичанськ, Новодружеськ і Привілля Луганської області.

Раніше голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Георгій Тука звернувся до президента з ініціативою про створення військово-цивільних адміністрацій в усіх районах області на підконтрольній Києву території.

Зараз у ряді міст і районів на Донбасі діє більше 20 військово-цивільних адміністрацій. Згідно із законом, військово-цивільні адміністрації, замкнуті на президента, наділені повноваженнями приймати рішення про те, проводити або не проводити місцеві вибори. На думку експертів, саме створення нових військово-цивільних адміністрацій стане перешкодою для проведення місцевих виборів, які відбудуться в Україні 25 жовтня.

Раніше глава парламентської фракції «Блок Петра Порошенка» Юрій Луценко заявив, що не можна проводити місцеві вибори і у ряді підконтрольних Києву міст, близьких до лінії фронту. У числі таких міст він назвав Маріуполь, Лисичанськ, Красноармєйськ, Сіверськодонецьк.

Між тим голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський переконаний, що місцеві вибори необхідно проводити на підконтрольних Києву територіях Донецької і Луганської областей. При цьому, Охендовський відзначив, що дискримінація громадян за ознакою місця проживання заборонена конституцією, і обмеження права територіальних громад на місцеве самоврядування без достатніх підстав неприпустимо.

Закон про місцеві вибори Верховна Рада ухвалила 14 липня. Новий закон передбачає можливість відкликання депутатів місцевих рад на з'їзді політичної партії на вимогу громад, а також забороняє участь у виборах блоків партій і закріплює одну фіксовану кандидатуру у відкритих списках, а вибори депутатів сільських, селищних рад проводитимуться за мажоритарною системою відносної більшості.

Прохідний бар'єр для партій підвищується з 3% до 5%. Вибори на непідконтрольній Києву території Донецької і Луганської областей за цим законом проводитися не будуть.

comments powered by HyperComments