Головне - вчасно: СБУ викликала на допит "народного мера" Луганська

Ярослав Волков  |  Середа, 9 грудня 2015, 13:42
Служба безпеки України, нарешті, викликала на допит голову окупаційної адміністрації Луганська Маноліса Пілавова.
Головне - вчасно: СБУ викликала на допит "народного мера" Луганська

Текст повістки про виклик до суду Пілавова опублікований на сайті СБУ. Правда, невідомо, чи знає про це сам "мер", чи була виписана йому повістка в паперовому виді і яким чином вона може бути йому вручена.

Згідно з повісткою, Пілавов повинен 10 грудня поточного року явитися в слідчий відділ СБУ в місті Сєверодонецьк Луганської області на допит в кримінальних провадженнях..

Маноліса Васильовича підозрюють в скоювання злочинів, пов'язаних з окупацією деяких регіонів області, порушенням конституційного устрою і участю в незаконному групуванні.

«Підозрюваний Пілавов Маноліс Васильович. Вам необхідно з'явитися о 10 годині. 00 хв. 10.12.2015 р. в слідчий відділ Управління Служби безпеки України в Луганській області за адресою: Луганська область, м. Сєверодонецьк, пр-т. Космонавтів, 18 для допиту Вас в кримінальному провадженні №22015130000000526 від 16.10.2015».

Пілавова підозрюють в скоюванні кримінальних злочинів, передбачених ч. 1 ст. 109, ч. 2 ст. 110, ч. 1 ст. 258-3 УК України.

Частина 1 статті 109 УК України : «Дії, здійснені з метою насильницької зміни або скидання конституційного ладу або захоплення державної влади, а також змова про здійснення таких дій». Покарання: позбавлення волі на термін від п'яти до десяти років.

Частина 2 статті 110 стосується умисних дій, здійснених представником влади з метою зміни меж території або державного кордону України (позбавлення волі на термін від трьох до п'яти років).

Третя стаття, яку інкримінують Пілавову, стосується створення терористичної організації. Санкція передбачає позбавлення волі на термін від 8 до 15-ти років.

Не треба мати сім п'ядей в лобі, щоб здогадатися: Пілавов і не подумає їхати в Сєверодонецьк. Мало того, на даний момент немає ніякого механізму залучення його до кримінальної відповідальності (якщо, звичайно, Пілавова не порішать за які-небудь махінації самі бойовики або представники російських силових структур).

Варто звернути увагу на дату відкриття кримінального провадження: 16 жовтня 2015 року, - підкреслюють луганські правозахисники. – Через півтора років після початку "російської весни" в Луганську! Пройшло більше року після того, як влада "ЛНР" призначила Пілавова новим керівником міста. Цікаво, а чому не можна було це зробити раніше? Чому СБУ не викликала Пілавова на допити, коли Луганськ ще контролювався українськими силовими структурами? Адже про його участь в сепаратистській змові було відомо задовго до того, як місто повністю перейшло під контроль ЛНР.

Нагадаємо, до літа 2014 року Маноліс Пілавов був заступником мера Луганська Сергія Кравченка. Після того, як Кравченко поїхав на підконтрольну Україні територію, Пілавов був призначений "мером" Луганська бойовиками "ЛНР". Зараз він обіймає гучну посаду - "глава адміністрації Луганська".

Як раніше повідомлялося, Пілавов розпорядився зняти в Луганську усі контактні дроти трамвайних ліній "щоб не розкрали".

Окрім цього, в окупованому обласному центрі з подання того ж Пілавова стали різати і вивозити в невідомому напрямі трамвайні рейки.

 

comments powered by HyperComments