Чому депутати Верховної Ради не прийняли закон про реінтеграцію Донбасу – експерт / ВІДЕО

Справжня Варта  |  Четвер, 5 жовтня 2017, 20:17
Не слід піддаватися на провокації і самим розбиратися у важливих темах.
Чому депутати Верховної Ради не прийняли закон про реінтеграцію Донбасу – експерт / ВІДЕО

Таку думку висловив політичний експерт Михайло Кириленко у своєму фейсбуці, повідомляє «Справжня Варта».

Великий ажіотаж здійнявся навколо законопроекту про реінтеграцію Донбасу, який учора був зареєстрований у ВР. З огляду на політичну ситуацію в Україні, виття, невдоволення і критика у нас піднімаються з будь-якого зручного приводу, вважає Михайло Кириленко.

Отже, повна назва законопроекту: «Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях». Найголовніша мета – формування єдиної стратегії повернення Донбасу. Пріоритетним напрямком вибирається саме відновлення суверенітету, а не відсторонення регіону.

Експерт пропонує звернути увагу на основні пункти законопроекту. А саме: передбачено продовження особливого порядку місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей – на рік. Крім того, правовий статус цих територій визначається як «тимчасово окуповані». Це дозволяє підвести все, що відбувається, під норми міжнародного права про окуповані території.

Визначається «ставлення» до Росії – саме вона почала агресію проти України, в тому числі підтримавши терористичну діяльність. Також у законопроекті робиться акцент на тому, що саме РФ несе відповідальність за свої дії: «Держава Україна не несе відповідальності за протиправні дії Російської Федерації як держави-агресора, її збройних сил, інших військових формувань та окупаційної адміністрації на тимчасово окупованих територіях в Донецькій і Луганській областях».

Михайло Кириленко звертає увагу на пункт, яким пропонується створити Об'єднаний оперативний штаб ЗСУ і покласти на нього керівництво силовиками на Донбасі. Штаб буде займатися плануванням, організацією і контролем заходів зі стримування і відбиття агресії РФ на Донбасі, зокрема, спрямовувати та координувати діяльність між цивільними та військовими адміністраціями. Штаб ВСУ, згідно законопректу, діятиме замість Антитерористичного центру СБУ. Та й сам статус АТО планується назвати «заходами щодо забезпечення національної безпеки і оборони, стримування і відсічі російської збройної агресії в Донецькій і Луганській областях».

«Окрему увагу приділено правам на власність. Закон спрямований на те, щоб захистити володіння фізичних і юридичних осіб, всупереч будь-яким правовим актам, які оформлялися після початку окупації Донбасу. Тобто власність, яка була відібрана – буде повернута після повернення територій під контроль України», – аналізує законопроект Михайло Кириленко.

Для відновлення територіальної цілісності України за основу пропонується брати «Мінські угоди»: «При здійсненні органами державної влади, їхніми посадовими особами політико-дипломатичних заходів з відновлення територіальної цілісності України в межах міжнародно визнаного кордону України забезпечується пріоритетність безпеки виконання положень Мінського протоколу від 5 вересня 2014 року, Мінського меморандуму від 19 вересня 2014 року і «Комплексу заходів» від 12 лютого 2015 року з метою створення необхідних умов для політичного врегулювання відповідно до норм і принципів міжнародного права і законодавства України», – звертає увагу політексперт.

Законопроект про реінтеграцію Донбасу був включений парламентом до порядку денного 5 жовтня. Але прийнятий так і не був: у парламенті під час розгляду законопроекту народні депутати заблокували парламентську трибуну та президію Верховної Ради і влаштували штовханину. При найближчому розгляданні з'ясувалося, що особоливо старалася фракція «Самопоміч». Депутати фрації, котра виступає проти цього президентського законопроекту, скористалася відсутністю спікера Андрія Парубія і з боєм заблокували президію Верховної Ради.

Спікер Андрій Парубій, з'явившись у сесійній залі, оголосив перерву і покликав голів фракцій до свого кабінету.

Секретар Ради нацбезпеки Олександр Турчинов назвав депутатів, які заблокували президію парламенту у четвер, російською агентурою: «На превеликий жаль, російська агентура, яка працює в парламенті, блокуванням президії Верховної Ради зірвала засідання, і Верховна Рада не змогла схвалити закон, який визначав Росію країною агресором», – обурився він. – Блокування трибуни було свідомою провокацією. Жодних аргументів не працювало».

Андрій Парубій зазначив, що для досягнення компромісу лідери фракцій домовилися про вилучення із законопроекту всіх пунктів, які стосуються Мінських угод. Спікер зазначив, що це була узгоджена позиція і тому позиція фракції «Самопоміч» видається йому незрозумілою.

Більше новин за темою читайте на сайті «Справжньої Варти».

comments powered by HyperComments