Янукович: для України ціна за газ більше $250 – це крах

Дмитро Стриженко  |  Вівторок, 20 січня 2009, 13:34
Віктор Янукович про продаж української ГТС, відставку уряду і імпічмент президента.
Віктор Янукович і Юлія Тимошенко

Інтерв'ю телеканалу «Інтер».

Ви обіцяли підняти питання відставки уряду в березні, якщо Кабмін не впорається з кризою. Проте така заява вже на цьому тижні прозвучала з ваших вуст. Чому?

Ми торкнулися питання відповідальності уряду – перш за все, звіту. Я зробив акцент, що, швидше за все, ми вимагатимемо відставки уряду, і, безумовно, початку процедури імпічменту Президента.

Яким чином ви маєте намір відправляти уряд у відставку, якщо інші фракції такого бажання не виражали, а голосів одних лише регіоналів для цього буде замало?

Ми в черговий раз піднімаємо це питання. Ви пам'ятаєте, що минулого разу, в червні 2008-го року, нам не вистачило лише голосів комуністів. Якби вони нас підтримали, вже б більше, ніж півроку цей уряд не працював би. Але що змінилося? Якщо щось змінилося до кращого з червня і донині – хай скажуть наші колеги, що щось змінилося до кращого – для країни або для них особисто. Тому ми хочемо підняти рівень відповідальності і парламенту, і політиків, які підтримують сьогодні цю владу і окремо це уряд.

Ви думаєте, що голоси знайдуться?

Головна мета – щоб влада працювала ефективно. Якщо вона не здатна цього зробити, і у них не вистачає мужності визнати свої помилки або своєчасно їх виправити, і вони самостійно не хочуть зробити цей крок – визнати це і піти у відставку – їм потрібно допомогти.

Ви також заявили про початок процедури імпічменту президента. Окрім цієї заяви, якісь конкретні кроки в цьому напрямі будуть?

Конкретний крок зроблений. Вже прийнято в цілому закон про спеціальні тимчасові слідчі комісії. І це вже конкретний крок, який відкриває шлях до цієї процедури. Але ми, безумовно, розуміємо, що ця процедура займе дуже багато часу, але подивимося. Якщо ми встигатимемо це зробити до президентських виборів, то ми підемо цим шляхом.

18 січня вранці з'явилася інформація прес-служби Юлії Тимошенко про те, що сторони начебто домовилися про ціну на газ для України, і про умови транзиту газу до європейських споживачів, і наступного дня вже будуть підписані відповідні документи. Ви в це вірите?

Я хочу вірити в те, що, врешті-решт, відбудуться домовленості, вони, на мою думку, будуть не зовсім такі, як ми хотіли. Вони будуть гірші, ніж колись – це факт. Але з чогось потрібно починати. У такій невизначеності не можна далі тримати країну, і в такій напруженості тримати Європу.

Скажіть, а комусь в нинішній ситуації може бути вигідно свідомо затягувати ці переговори? Напередодні президент Росії Дмитро Медведєв сказав, що, на його думку, Україна свідомо затягує підписання газових контрактів. Це може бути правдою? Комусь може бути вигідна така ситуація невизначеності?

Свідомо заморозити країну, зупинити десятки підприємств – я не знаю, це тільки хворі люди можуть це зробити.

Яка ваша позиція в цьому газовому питанні? Який би ви бачили ціну прийнятну для України? І, на вашу думку, чи варто піднімати вартість транзиту?

Якщо ціна на газ в таких умовах, як ми знаходимося, буде вищі 250 доларів – а це означає, що вона до споживача доходитиме вже далеко за 300 – для економіки це крах. Що потрібно зробити, щоб цього не допустити? Політики повинні думати про це і досягати цієї мети. Прив'язувати тариф до ціни на газ, безумовно, потрібно – це питання найближчого майбутнього.

На вашу думку, які наслідки може мати для України ця газова суперечка, найскладніша зі всіх попередніх, коли Росія зіпсувала своє реноме як постачальник газу, Україна зіпсувала свій імідж як країна-транспортер газу. Чим це може обернутися для України, для її національних інтересів?

Ми багато втратили на міжнародному рівні, імідж України постраждав дуже серйозно. Спектр цих втрат дуже великий, і зараз знайти вимірювання, скільки і чого ми втратили, дуже важко.

Багато хто говорить, що ситуація може розвиватися за білоруським сценарієм, коли «Білтрансгазу» була виставлена дуже висока ціна, він не зміг нічого робити, вліз в борги і після цього був вимушений віддати частину газотранспортної системи Росії.

Сьогодні Білорусь має газ за ціною 160 доларів. Що вона втратила, що придбала – це їх потрібно запитати, хай вони прокоментують це питання. Я хочу сказати, що Білорусь живе стабільно і отримує газ за стабільними цінами, свого часу там були погрози дестабілізації ситуації в газовому питанні, але вони знайшли ключ. Прикладів є багато, і ми маємо використовувати кращий досвід, але у нас є і свій розум.

Тобто нічого критичного ви не бачите, якщо частина ГТС може бути віддана, з іншого боку – ми отримаємо дешевий газ, прийнятний для населення, для підприємця, який ми ще зможемо, можливо, продавати?

Це питання цікаве. Що нам краще – мати власний газ, економічно вигідніший, або його купувати? Якщо подивитися на тенденцію світову і прогнози аналітиків, потрібно рухатися у бік отримання власного газу, входити в ці проекти, влізати в них, домовлятися, шукати такі можливості і досягати своєї мети. Це великий проект, над яким потрібно працювати, його у жодному випадку не можна політизувати до такого стану, що це стане священою коровою, до якої не можна нікому торкатися. Боятися цього питання не потрібно, але, безумовно, потрібно розуміти ціну, а це означає відповідальність.

comments powered by HyperComments