Конституційний Суд вирішив, що робити з президентськими виборами

Вівторок, 20 жовтня 2009, 17:30
Конституційний Суд України визнав неконституційними положення закону України про вибори Президента України, прийняті Верховною Радою 21 серпня 2009 року.
конституція україни

Так, КС визнав неконституційним положення щодо обов’язкового перебування громадян України на консульському обліку для того, щоб брати участь у голосуванні.

Відповідне рішення КСУ зачитав сьогодні голова КСУ Андрій Стріжак.

Зокрема, суд вважає, що норма, згідно з якою право участі у виборах за межами країни мають тільки громадяни, які знаходяться на консульському обліку в дипломатичних представництвах України, не відповідає Основному Закону.

Також не пройшли перевірку КС заборона на участь в роботі виборчих комісій громадян, які не проживають в межах конкретного виборчого округу, і відмова від розгляду ЦВК і судами скарг в день голосування.

Крім того, КС готовий визнати неконституційною передачу даних виборчого реєстру політичним партіям, що мають фракції у Верховній Раді.
 

Президент України 14 вересня звернувся до Конституційного Суду з конституційним уявленням про відповідність Конституції України окремих положень закону «Про вибори Президента України» в редакції, прийнятій парламентом 21 серпня 2009 року після подолання вето Голови держави.

Нагадаємо, 18 серпня Президент ветував цей закон, але парламент подолав вето.

До речі, причину політичної нестабільності в Україні президент бачить в недосконалості Конституції, і 25 серпня він підписав указ № 671/2009 «Про винесення на всенародне обговорення проекту закону України «Про внесення змін до Конституції України».
 

comments powered by HyperComments