Податок на війну: вимушена необхідність чи політичний цинізм

П'ятниця, 1 серпня 2014, 10:30
Верховна Рада України погодилася з пропозицією Кабінету міністрів ввести тимчасовий загальнодержавний збір на заробітну плату в розмірі 1,5%.
Податок на війну: вимушена необхідність чи політичний цинізм

У Партії розвитку України підкреслюють, що з самого початку АТО одним з основних джерел фінансування Збройних Сил України стали українські громадяни. Це як мінімум викликає подив у світлі тієї обставини, що в бюджеті країни на поточний рік передбачені 54,3 млрд. грн - на забезпечення безпеки та оборони держави і проведення АТО.

Крім того, це рішення парламенту виглядає знущанням після вельми чутливих ударів по кишені українця в останні місяці: це і зростання цін на комунальні послуги, і подорожчання продуктів харчування і медикаментів, і урізання соціальних виплат.

Аналітики Партії розвитку констатують сумну тенденцію: введення «податку на війну» почне масово повертати «в тінь» спершу зарплати, а в подальшому і всю українську економіку. Замість цього уряду потрібно було почати скорочення державного апарату, припинити побори в податковій, на митниці, в численних інспекціях, і тоді, ймовірно, на забезпечення армії вистачило б коштів і без додаткових податків.

«На тлі зведень з місць АТО про поранених і покалічених, про брак медикаментів, про збір грошей на протези особливо диким можна назвати введення «податку на війну». Здавалося б, дрібниця - 5 гривень з мобільного рахунку або 1,5% з жебрацької, обгризеної інфляцією зарплати бюджетників. Цілком патріотично відмовити дитині в шоколадці на користь армії і держави. Все так, поки не погортавши звіти журналу «Наші гроші», поки не почнеш шукати - як і куди йдуть народні гроші, поки не прочитаєш одкровення учасників боїв або безжурних волонтерів», - відзначає аналітик Харківської обласної організації Партії розвитку України Олена Бугло.

На думку експертів партії, цей крок, що позиціонується владою як вимушена необхідність, насправді є нічим іншим як політичним цинізмом. Партія розвитку України вимагає звіту керівництва АТО з фінансових надходженнях від громадян і подальшим витрат цих надходжень, а також звертається Президента України з вимогою ветувати цей антинародний закон.

comments powered by HyperComments