Від Мінфіну вимагають проіндексувати зарплати і пенсії

Володимир Діденко  |  Вівторок, 5 серпня 2014, 18:10
Уряд заморозив пенсії і зарплати бюджетників, не враховуючи майже 20%-ну інфляцію.
Від Мінфіну вимагають проіндексувати зарплати і пенсії

Нагадаємо, рішенням парламенту, яке було прийняте 31 липня з подачі уряду, пенсії, заробітну плату і прожитковий мінімум не переглядатимуться до кінця поточного року.

Це означає, що в умовах стрімкої інфляції та зростання цін мінімальна зарплата буде залишатися на рівні 1218 гривень, мінімальна пенсія  в районі 949 гривень, а прожитковий мінімум «застигне» на планці 2018 гривень, зазначають у Партії розвитку України.

За інформацією Держстату, на даний момент падіння рівня життя населення зафіксовано приблизно на рівні 25%, падіння реальних доходів - на 20%. У Партії розвитку відзначають, що і на центральному, і на місцевому рівнях продовжуються зловживання владою та корупційні дії - спекулятивні процеси благополучно впроваджені і працюють навіть у сфері постачання армії.

Згідно з Порядком проведення індексації грошових доходів населення, індексації підлягають грошові доходи особи, які не мають разового характеру. Тобто, йдеться про доходи найбільш незахищених верств населення - заробітної плати бюджетників, пенсії, стипендії, грошове забезпечення військовослужбовців, соціальних виплатах, підкреслює координатор Харківської обласної організації Партії розвитку Євген Шаповал. Зокрема, індексація пенсій проводиться, якщо рівень споживчих цін з моменту останнього підвищення їх розміру перевищив 1%.

Водночас, у липні 2014-го Кабінет міністрів погіршив прогноз щодо падіння ВВП і рівня інфляції. Так, Міністерство фінансів запропонувало в проекті змін до держбюджету-2014 змінити базові макропоказники, а міністр фінансів України Олександр Шлапак повідомив, що планується збільшення падіння ВВП до 6-6,5%, а зростання інфляції - до 19%.

«Таким чином, громадяни України в черговий раз опиняться на межі виживання - з зарплатами, які буде з'їдати інфляція, з непідйомними комунальними тарифами в холодних квартирах. Подібне може викликати таку соціальну кризу, яку Україна вже не переживе. Цього допустити не можна», - заявив Євген Шаповал.

У світлі таких невтішних статистичних даних і прогнозів самого уряду, Партія розвитку України вимагає від влади проіндексувати рівень пенсій і зарплат з урахуванням реального рівня інфляції, який, за оцінками самого КМУ, становить від 14,4% до 19% до кінця року.

comments powered by HyperComments