Громадськість Харкова обурена кулуарним призначенням начальника ГУ «Мінсдоху»

Середа, 6 серпня 2014, 14:57
Призначення «заднім числом» полковника міліції Валентина Фесюнина в.о. начальника ГУ Міндоходів в Харківській області в першій столиці сприйняли неоднозначно. Лідери найбільших громадських об'єднань Слобожанщини з подивом відгукнулися про кадрову ротацію, проведену в них «за спиною» на тлі свіжого інтерв'ю голови Державної фіскальної служби Ігоря Білоуса, в якому той пообіцяв «жити по-новому».
олександр чумак
У відповідності з наказом фіскальної служби України від 31.07.2014 р. №122 начальником Головного управління Міндоходів в Харківській області призначений Валентин Фесюнін. Колишній підлеглий Арсена Авакова працював в органах внутрішніх справ з 1986-го року, двічі – в 2005 і 2008 році – був заступником начальника УМВСУ в Харківській області.

Після публікації 5 серпня вищезазначеного наказу на сайті Міндоходів підприємці та громадськість Харкова буквально вибухнула гнівними коментарями. Справа в тому, що ще на початку травня Люстраційний комітет Харківської області звернувся до прем'єр-міністра А. Яценюка, міністра доходів і зборів I. Білоуса і губернатору Харківської області I. Балути з вимогою здійснювати публічне обговорення та громадську люстрацію кандидатів на посаду високопоставлених чиновників у центрі і на місцях.

Заручившись підтримкою прем'єра, профільного міністра і губернатора, Люстраційний комітет почав процес висунення від бізнес-спільноти та громадських об'єднань Харківщини кандидатури на посаду начальника Головного управління Міністерства доходів і зборів Харківської області. Кандидат повинен був володіти рядом вимог: не бути пов'язаним з корупційними схемами, не брати участь в злочинах проти людини і особистості, не бути замішаним у зловживанні владою, мати досвід роботи в бізнесі.

22 травня вперше в результаті абсолютно відкритої процедури (відбіркової комісії було представлено 12 бізнес-асоціацій Харківської області), обговорення в режимі онлайн і відкритого голосування кандидатом на посаду начальника ГУ Міндоходів в Харківській області був висунутий юрист Михайло Гагаркін. Після чого відповідні подання пішли в Міндоходів і Мінфін.

«Я не проти В.Фесюнина (не знайомий), так само як не проти іванова або сидоренко. Але, пам'ятаю, Президент обіцяв призначати керівників Податкових з урахуванням думки Громадських організацій, підприємців, тобто Громадянського суспільства. Пам'ятаю, що кілька місяців тому ряд громадських організацій після дискусії з кількох кандидатур запропонували керівництву Міністерства харківського підприємця Михайла Гагаркіна. Цікаво, влада обговорювала з громадськістю [Фесюнина] кандидатуру? Або все старо як світ?», – ставить питання на своїй сторінці в Facebook один із засновників громадського об'єднання «Альянс Республіка», відомий підприємець Юрій Сапронов.

Сам Михайло Гагаркін налаштований по відношенню до новопризначеного в.о. начальника ГУ Міндоходів в Харківській області набагато лояльніше, ніж до міністра.

«Цілком можливо, він прекрасний чоловік і міліціонер, але ніяк не економіст, – пише він у себе в блозі. – Я так розумію, приставка «в.о» у нього збережеться до призначення нового губернатора, з яким кандидатура має бути узгоджена. Таким чином, в «Мінсдохі», «вирішив питання», залишають собі невеликий простір для маневру. Однак, об громадянське суспільство, з яким пан Білоус обіцяв «обговорювати і погоджувати кандидатури», влада в черговий раз витерла ноги.

«1 серпня я взяв участь в Антикорупційному форумі, який проводився в Державній фіскальній службі. Там було багато сказано про «кадровий вакуум», «радикальні зміни», про те що «ніколи більше не буде роздачі посад», а «публічність усіх призначеннь в ДФС», – скаржиться голова «Асоціації приватних роботодавців» Олександр Чумак. – Але в ДФС добре знають про нашу ініціативу та бажання активної участі в кадрових призначеннях. Усі ми чекаємо, що чиновники, нарешті, почнуть «жити по-новому». Але поки це тільки мрії».

«Черговим «тихушним» призначенням влада тільки збільшує енергію громадського руху, спрямовану на реалізацію ідеї ЖИТТЯ-ПО-НОВОМУ, – пише у Facebook лідер громадської платформи «Харківський Громадський Форум» Дмитро Кутовий. – Неважливо, яка це людина або чиновник. Важливо, що МИ ВЖЕ ЖИВЕМО не так, як продовжують жити ті, хто вважає себе «недоторканними». Відповідь буде – чесна, чітка та чревата наслідками».

Керівники провідних НГО Слобожанщини вважають, що влада «випробовує» суспільство на міцність, і «настав час показати зуби».

«Нормальний європейський процес – влада «по-тихому» призначила, громадянське суспільство обурилося. Поміняють!», – впевнений Юрій Сапронов.

comments powered by HyperComments