Промисловість країни увійшла в глибоке піке

Середа, 20 серпня 2014, 17:05
Повторюючи негативну динаміку по всій країні, соціально-економічний стан Харківської області переживає занепад всупереч заявам чиновників облдержадміністрації.
Промисловість країни увійшла в глибоке піке

Якщо взяти ситуацію по Україні в цілому, то за І півріччя валовий внутрішній продукт України скоротився на 3% в порівнянні з аналогічним періодом 2013 року. Виробництво скоротилося в середньому на 4,7% (півроку 2014-го до півріччя 2013 року), насамперед, переробні галузі (падіння на рівні 7%). Значно впало виробництво по таким базовим галузям, як машинобудування (-18%), хімічна промисловість (-14,1%), металургія (-8,7%) і навіть легка промисловість (-5,2%).

Аналітики «команди розвитку» підкреслюють, що падіння продемонструвало навіть сільське господарство (-3,9%), яке в попередні роки завжди виконувало роль локомотива зростання економіки України – наприклад, у І півріччі 2013 року сільськогосподарське виробництво зросло на 15,4%. Особливо складна ситуація в галузі рослинництва, яка скоротила обсяги виробництва на 30%. Зокрема, виробництво цукру в Україні впало на 76,5%.

У Харківській області ситуація з сільським господарством не краща, розповідає координатор Харківської обласної організації Партії розвитку Євген Шаповал. Так, за першу половину 2014 року обсяг виробництва валової продукції сільського господарства області, порівняно з січнем-червнем 2013 р., зменшився на 10,7%, у т.ч. у сільськогосподарських підприємствах – на 20,7%. Виробництво продукції рослинництва зменшилося вдвічі, в тому числі в сільськогосподарських підприємствах – на 74,8%, у господарствах населення – на 3,5%: такі дані наводить офіційна статистика.

У той же час офіційні дані Харківської області виглядають дещо оптимістичніше. Так, падіння індексу промислової продукції показує всього 0,9%, що набагато краще середніх показників по Україні. Проте дані Харківської облдержадміністрації не уточнюють, що досягти цих показників вдалося за рахунок виробництва горілки. Так, дані обласного Управління статистики свідчать, що виробництво горілки за вмістом спирту менше 45,4% зросло в 3,1 рази.

Реальна ситуація полягає в тому, що «Кримська горілчана компанія» стала розливати свою експортну продукцію на заводі в Малинівці Харківської області. І сталося це не в результаті успішних дій нинішніх чиновників, а в результаті анексії Криму.

В Партії розвитку підкреслюють, що не можна не помічати і суттєві проблеми у фінансовому секторі. Глибока девальвація і відтік капіталу суттєво звузили можливості банківського сектора підживлювати економіку грошовими коштами. У 17 банках країни працює тимчасова адміністрація, в Харкові за останні півроку тимчасову адміністрацію ввели в три комерційні банки: «Меркурій», «Реал банк» і банк «Золоті ворота». При цьому по двом банкам вже прийнято рішення про ліквідацію.

На середину серпня 2014 р., порівняно з початком року, гривня девальвувала на 58% по відношенню до євро та майже 64% – до долара.

«Глибока девальвація, яка істотно перевищила початкові очікування, несе низку згубних наслідків: імпорт інфляції, збільшення тягаря зовнішнього боргу, зниження купівельної спроможності, появу розривів в банківських балансах. Ці проблеми вже відбилися на населенні, а ближче до зими, коли прийдуть нові рахунки за комунальні послуги, буде видно всю згубність ситуації», – підкреслив Євген Шаповал.

comments powered by HyperComments