У Партії розвитку підрахували, скільки коштує зібрати дитину до школи

Середа, 3 вересня 2014, 10:40
Перші дні нового навчального року продемонстрували: в результаті девальвації гривні орієнтовна вартість «набору школяра» в середньому по країні виросла на 70%.
У Партії розвитку підрахували, скільки коштує зібрати дитину до школи

За даними Держстату, рівень цін в порівнянні з літом 2013 року виріс на 12,5%, а середня зарплата збільшилася всього лише на 6,5%. У той же час, згідно з дослідженнями, проведеними Партією розвитку України, якщо минулого року вартість шкільної форми коливалася в межах 450-620 гривень, то сьогодні за не доведеться віддати від 650 до 1000 гривень. Спортивна форма при колишній ціні в 160-580 гривень зараз коштує від 500 до тисячі гривень, а торішня «верхня» ціна дитячих кросівок в 400 гривень тепер стала самої мінімальної на це взуття. Шкільний рюкзак при ціні 200-300 гривень став коштувати від 300 до 1000 гривень, а придбання учнівського комплекту - зошити в обкладинках, щоденник, пенал - обійдеться батькам вдвічі дорожче. Загалом же, якщо минулого року зібрати дитину в школу коштувало від 1700 до 3300 гривень, то сьогодні в середньому вартість «обмундирування» складе від 3000 до 6200 гривень.

 Не можна не брати до уваги і те, що за останні півроку в країні спостерігається значне зростання цін практично на всі продукти, що не може не позначитися на рівні харчування школярів. Так, в Партії розвитку відзначають, що станом на серпень в порівнянні з початком року ціни на рис виросли на 47%, на курятину, цукор і борошно - на 34%, на гречку - на 29%, на макарони - на 27%, на свинину - на 20%, на хліб пшеничний - на 16%, на сир м'який - на 10%. Молоко і вершкове масло подорожчали в цей період на 6%.
 
Підготовка інфраструктури до навчального процесу теж ускладнюється зниженням фінансування освіти в поточному році. У зведеному бюджеті на 2014 рік видатки на освіту знизилися на 6,2% порівняно з 2013 роком, в той час як зростання рівня цін очікується до 19,5% за підсумками 2014 року. Таким чином, реальне фінансування освіти в нинішньому році знизилося більш ніж на чверть.

 Навантаження на навчальні шкільні установи сусідніх з Донбасом регіонів буде вище, ніж торік. Значна кількість школярів, змушених переселенців з Донбасу, відвідуватимуть школу в інших регіонах країни. Це порядку 10-15 тисяч дітей, і ця цифра продовжує зростати. Їм потрібні не тільки додаткові шкільні місця, а специфічна робота шкільних психологів з психологічної реабілітації.

«Нічиї амбіції, жодні ідеології та переконання не варті і сльозинки дитини. Відповідальні політики, котрі дбають не про вибори, а про країну, повинні покласти все, що завгодно: рейтинг, ім'я, авторитет - на вівтар миру. Діти повинні знати про війну лише з підручників історії », - підкреслив координатор Харківської обласної організації Партії розвитку України Євген Шаповал.

comments powered by HyperComments