В Україні сьогоднi є дефіцит політичної волі щодо проведення реформ – Роман Шпек

П'ятниця, 12 вересня 2014, 16:17
Сучасні українські політики не прагнуть до проведення реформ, так як не орієнтуються на проблеми суспільства, а живуть від виборів до виборів.
В Україні сьогоднi є дефіцит політичної волі щодо проведення реформ – Роман Шпек

Про це старший радник Альфа-Банк Україна Роман Шпек заявив на зустрiчі з журналiстами на 11-й Щорічному форумi YES: «Нова Україна, нова Європа, новий світ: розбудова та захист» у Київі.

«Зараз влада каже, що зараз для цього не добрий час, бо війна. Але реформи ніколи не мають доброго часу. Втiм проблеми можуть заставити владу зосередитись на реформах і дати додатковий аргумент їй  для комунікації з суспільством» – вважає старший радник голови правлiння Альфа-Банк Україна.

«Але вони – «врємєнщіки», які живуть від виборів до виборів. У нас в Україні не вистачає державних діячів, у нас надлишок політиків, які орієнтуються на виборчі цикли, а не на потреби суспільства. Президент вчора сказав, що економіка буде мати можливість для розвитку, відтворення через розвиток військово-промислового комплексу. Правильно, але для цього потрібен справедливий бюджет, в який необхідно закласти кошти для державного замовлення літаків, танків, продуктів харчування. Але якщо ми черговий раз скажемо, заводи почнуть виробляти продукцію, а їх бюджет не викупить через те, що треба було заплатити різницю у ціні за газ та видати субвенції територіям, то заводи в черговий раз попадуть у борги, у черговий раз буде розчарування, недоотримання доходів бюджету і тому подібне. Держава може тоді розвиватись, коли вона має справедливий бюджет» – прокоментував ситуацію Р. Шпек.

Экс-мiнiстр економiки України впевнений, що проблема уряду Азарова була в тому, що вони брехали нам про стан бюджету. «У нас була низька інфляція начебто, а уряд на ринку запозичень під облігації внутрішньої позики позичав під 14 відсотків. Хоча як інфляція 1%, то чому ви, Міністерство фінансів, берете під 14? Бо ніхто не дає. Значить вам не вірять. І ось 11 місяців у нас дефіцит бюджету був 1-2% і за рахунок одного грудня він ставав по результатах року 4,5-5,5%, бо ту диру скривали-скривали, а раптом усе вiдкрилось» – сказак Шпек.

Як раніше на відкитті форуму заявив голова Донецької обласної державної адміністрації Сергій Тарута, регіонам України потрібна більша фінансова та управлінська автономія.

Довідка. Ялтинська Європейська Стратегія (YES) – є найбільшою на Сході Європи платформою публічної дипломатії з розробки стратегії розвитку України та Широкої Європи і сприяння євроінтеграції України. YES - незалежна організація, яка була заснована в 2004 році українським бізнесменом та громадським діячем Віктором Пінчуком. Діяльність організації визначає Наглядова Рада, до якої входять такі видатні особи як Президент Польщі (1995-2005) Александр Кваснєвський, екс-Генеральний Секретар НАТО (1995-1999) та Верховний представник Європейського Союзу із загальної зовнішньої політики і політики безпеки (1999-2009) Хав’єр Солана та інші. "Альфа Банк" вже кілька років є спеціальним партнером форуму.
 

comments powered by HyperComments