За кого проголосують городяни Харкова на виборах мера 2015?

Вівторок, 13 жовтня 2015, 15:44
Агентство моделювання ситуацій провело соціологічне дослідження, присвячене електоральним перевагам харків'ян напередодні виборів мера і депутатів міськради. Результати дослідження були презентовані 13 жовтня в інформаційному агентстві «Українські новини».
соцопитування серед городян

За словами кандидата соціологічних наук, доцента Київського національного університету імені Тараса Шевченка Олексія Боровського, лідери передвиборної гонки в Харкові визначилися чітко. Якби вибори відбулися в найближчу неділю, то за чинного мера Геннадія Кернеса проголосували б 48,7% городян.

Експерт відзначає, що якщо «демократичні» виборці не мобілізуються, то Кернес має шанси виграти навіть у першому турі. Шанси на другий тур зберігає Юрій Сапронов. За нього готові проголосувати 8,1% виборців.

«Саме Сапронова харків'яни бачать основним конкурентом Геннадія Кернеса. Про це повідомили 34% респондентів», - підкреслив Боровський.

За його словами, Олександра Давтяна підтримують 4,4% харків’ян, Тараса Сітенка - 3,9%, Ігора Балуту -3,5% городян. При цьому більше 30% виборців не знають, кого вибрати поки що.

Що стосується партійних переваг, то з великим відривом лідирує партія «Відродження», яку готові підтримати 39% виборців. На другому місці - партія «Наш край», яку підтримує 8,5% городян. Саме ці дві політичні сили продовжують утримувати в місті електорат колишніх «регіонів».

«Симпатії харків'ян показують, що вони готові голосувати, переважно, за тих, кого знають і впізнають», - відзначив директор агентства Віталій Бала.

На третьому місці серед переваг харківських виборців - партія «Об' єднання «Самопоміч», яку готові підтримати 7,6%. Президентську силу - партію «Солідарність» готові підтримати 4,1% харків’ян. Результати усіх інших політичних сил нижчі статистичної погрішності.

63,6% городян, які були опитані агентством, збираються брати участь в місцевих виборах 25 жовтня. Також 12,6% харків’ян  відповіли «швидше так» на питання, чи збираються вони піти на вибори, 8,1% відповіли  «може бути так, може бути ні». В той же час 12% городян безперечно не збираються брати участь у виборах 25 жовтня, 2,9% опитаних відповіли «швидше ні», а 0,8% їм важко було відповісти на питання.

В ході дослідження було опитано 1 тис. 223 респондентів. Опитування проводилося в Харкові з 7 по 10 жовтня. Метод відбору - інтерв'ю респондентів на вулиці. Всього вмісті було 44 ділянки опитування. Погрішність вибірки складає 3%.

comments powered by HyperComments