Коли настане «безвіз» для України

Яша Томський  |  Вівторок, 13 грудня 2016, 02:19
Європейський парламент може затвердити рішення про надання Україні безвізового режиму 1 лютого 2017 року.
Коли настане «безвіз» для України

Про це є повідомлення на сайті Європейського парламенту. В інформації йдеться про попередні плани ЄП.

Раніше планувалося, що це питання могло розглядатися у січні. Але, схоже, вплинули заяви голландського прем'єра. Марк Рютте прямим текстом пригрозив відмовитись від ратифікації угоди про асоціацію, якщо в ній не будуть враховані два ключових застереження з боку його країни. А саме: щоб було чітко заявлено, що ратифікована Угода про асоціацію не дає оборонних гарантій Україні. Друга вимога – щоб було чітко сказано, що Угода не означає членства України в Європейському союзі у майбутньому і не є кроком до нього. Нідерланди вимагають від лідерів ЄС визнати, що угода про асоціацію не надаватиме українцям права «вільно жити та працювати» на території країн-членів Євросоюзу.

«Та то таке», як полюбляє казати футбольний тренер Мирон Маркевич. То Голландія якусь свою, відому тільки їй, «пургу гоне». Якщо розібратися, то в Угоді про асоціацію немає жодного рядка ані про оборонні гарантії, ані про гарантоване членство в ЄС, ані тим паче про «право вільно жити та працювати». Все, що не стосується торгівлі, в документі взагалі не надто чітке, а пункт про політичну інтеграцію взагалі нікого й ні до чого не зобов’язує. Та й масового бажання «вільно жити та працювати» в Нідерландах серед громадян України щось не помічено. Цю угоду і в Україні рідко хто читав – не те що в Голландії. Яскравих представників котрої харків'яни (як мінімум), могли вільно спостерігати під час Євро-2012.

Отже, 15 грудня Європарламент, як очікують, має затвердити механізм припинення безвізового режиму, що відкриє шлях для візової лібералізації для України.

8 грудня оновлений механізм припинення безвізових режимів із Євросоюзом третім країнам у разі зловживань підтримав переважною більшістю голосів комітет із громадянських свобод, юстиції і внутрішніх справ Європарламенту.

Як повідомили в Раді ЄС, напередодні було досягнуто консенсусу між Радою ЄС і Європарламентом щодо компромісного тексту про впровадження оновленого механізму тимчасового припинення безвізових режимів.

Цей механізм дозволятиме припинення на дев’ять місяців вільних пересувань Шенгенським простором іноземним громадянам у разі стрімкого зростання нелегальної міграції чи інших зловживань «безвізом» тією чи іншою третьою державою з-поміж 60 країн, із якими ЄС має безвізовий режим.

Водночас це надає можливість винесення на одну із наступних пленарних сесій Європарламенту питання щодо скасування віз громадянам України та Грузії. Як вирішили раніше в ЄС, саме скасування віз для громадян обох цих країн набуде чинності одночасно з механізмом припинення безвізових режимів, хоча рішення про це скасування для них можуть ухвалити окремо і в різний час.

comments powered by HyperComments