Громаді слід зорганізуватися та діяти разом з державною владою – впевнені активісти

П'ятниця, 27 січня 2017, 17:51
Представники різних громадських організацій наголосили на тому, що суспільству зараз конче необхідно консолідуватися та об‘єднувати свої зусилля заради покращення рівня життя в регіоні
Громаді слід зорганізуватися та діяти разом з державною владою – впевнені активісти

Активісти та представники громадських організацій розповіли журналістам про своє співробітництво з обласною владою, реалізацію спільних проектів та подолання кризи недовіри. Серед них – виконавчий директор БФ «Майбутнє Нації» Марія Андреас, голова «Асоціації приватних роботодавців» Олександр Чумак, представник «Євромайдан. Харків» Вктор Трубчанов, громадські активісти Світлана Резван та Дмитро Маринін.

«Те, що відбулося в нашій країні, воно корінним чином змінило наше життя, – зазначила Марія Андреас, виконавчий директор БФ «Майбутнє Нації», – три роки тому ми почали мислити зовсім іншими категоріями, ми перестали бути звичайними обивателями, ми стали частиною громадянського суспільства, яке за цей час виросло і часом є сильнішим за державу. За цей час багато що змінилось в нашій країні і багато чого ще потрібно змінити. І я зрозуміла, що хочу бути не серед тих, хто говорить, а серед тих, хто діє. Тому я для себе вирішила, що хочу йти в команду губернатора, в команду партії «Солідарності». І хочу працювати разом з ними. Тому що це ті люди, які можуть, хочуть і будуть щось робити в нашій країні».

Вона зазначила, що на сьогодні суспільство розривають різноманітні громадські рухи. Проте ще однієї революції країна не витримає. Андреас підкреслила, що зараз громаді необхідно зорганізуватися і діяти разом. Тому в цій непростій ситуацій конче необхідно налагодити між ними продуктивний діалог і виступити не тільки з однією критикою, а й з власними ідеями та пропозиціями.

«Не таємниця, що наш регіон дуже складний, – розповіла Світлана Резван, – уже декілька разів наше громадянське суспільство програло не тільки на виборах, але в боротьбі з міської владою саме тому, що не вміємо консолідуватися. Ми не можемо правильно поставити пріоритети».

Активісти зазначають, щоб домогтися необхідних результатів, необхідно діяти разом та пропонувати власні проекти, які можуть бути корисними для області. Зокрема, вони поділилися з результатами такого співробітництва. Олександр Чумак, наприклад, розповів про результати співпраці його організації та ХОДА у сфері розвитку малого та середнього бізнесу.

«Останні три роки ми дуже активно займаємося розвитком малого та середнього бізнесу, – зазначив він, – ми займаємося проектами на обласному рівні. І в у вересні минулого року ми підписали меморандум про співробітництво з ХОДА і в його межах реалізовуємо конкретні проекти. Однин із них – це бюджетний аналіз програм обласного розвитку, який зараз знаходиться на етапі отримання перших результатів. До цього цим ніхто не займався. Це унікальний проект, який сьогодні реалізується тільки в двох областях – Харківські та Чернівецькій».

Активісти порадили експертам та представниками різних громадських організацій ділитися ідеями та проектами, які в подальшому можуть принести користь Харківському регіону. Для цього можна особисто звертатися до радників голови ХОДА, які готові йти на контакт (серед них, зокрема, Віктор Трубчанов); брати участь в конкурсах, які проводить облдержадміністрація; долучатися до реалізації спільних проектів; моніторити сайти, де розміщується інформація про грантові програми та час від часу проводяться безкоштовні майстер-класи та вебінари для громадських активістів. Вони впевнені, що це принесе більше користі, ніж просто критика.

comments powered by HyperComments