Для громадянського суспільства настав час залишити амбіції за дверима - Резван

Вівторок, 31 січня 2017, 09:27
Напрацювання активістів повинні доходити до влади
Для громадянського суспільства настав час залишити амбіції за дверима - Резван

Таку думку висловила громадській активіст Світлана Резван у ході прес-конференції «Громадськість і влада - перезавантаження», яку на днях було проведено у Харкові. Під час цієї прес-конференції  обговорювалися теми співробітництва громадськості з обласною владою, реалізації спільних проектів та подолання кризи недовіриї.

"Останні півтора року я є активним учасником ініціативної групи з протидії корупції в шкільній освіті та дитячих навчальних закладах. Ми брали участь в робочій групі, створеній з цієї проблеми при Харківській міській раді. Однак доля її сумна: напрацювання активістів так і не дійшли до сесійної зали", - повідомила журналістам Резван.

Активіст вважає, що "Якщо вникнути в проблеми освіти міських і обласних шкіл, створюється відчуття, що їх керівництво живе в двох абсолютно різних державах. Виховання наших дітей в школах Харкова сильно резонує з тим, що відбувається в районах області. У наявності - абсолютна відсутність патріотичного виховання, антидержавна, я б сказала, позиція. Адже переступаючи поріг обласної школи, ми відразу бачимо стенд, присвячений нашим сучасним героям - воїнам АТО. Там ніхто не соромиться говорити про Україну, наших цінностях, патріотизм, про те що в країні йде війна, і ми повинні підтримувати захисників Батьківщини. Що стосується матеріального забезпечення обласних і міських шкіл - це теж "небо і земля".

За її словами, їй вдалося побувати в кількох районах - забезпечення обласних шкіл в рази відрізняється від шкіл міських.

Резван каже: "У школах Харкова постійно присутній культ грошей. Нас регулярно пригощають байками про те, що влада "ні на що не здатна без вас, дорогі батьки" і що "без вашої допомоги наші школи не виживуть". Обласним школам при цьому за бюджетні кошти чомусь купується сучасне обладнання для школи ХХІ століття, діти також вчаться виключно за бюджетні гроші, і ніхто навіть не заїкається про те, що держава не може дітей забезпечити".

Саме тому вона дуже хоче поламати цю тенденцію, взявши участь у створенні нового іміджу Харківського регіону.

"Тому я дійсно радію з того, що робить команда голови облдержадміністрації Юлії Світличної. У цієї людини проектне мислення, вона чітко уявляє, яким хоче бачити наш регіон. Новий бренд Харківщини - це абсолютно неместечковий менталітет і вихід на світові ринки. Я вважаю, що для громадянського суспільства настав час залишити амбіції за дверима і, нарешті, усвідомити, що кінцевою нашою метою є процвітання країни. Але ж у тих людей, яким держава делегувала відповідні повноваження, та ж сама мета, і нерозумно йти паралельним курсом", - сказала Світлана Резван.

На питання, чи готова Резван в разі, якщо їй запропонують місце в списку "Солідарності", піти з партією на вибори, громадський активіст відвіла так:

"Для мене це складне питання. Я дійсно думала про це, але не приймала для себе поки що остаточно рішення тому, що я вважаю, що як громадський активіст я можу зробити більше і в тому числі в допомозі в організації якихось проектів, якихось дій для того, щоб допомогти громадському суспільству. Тому, поки що таке питання не ставало. Я не бачу поки себе у політичній боротьбі і депутатство - це не самоцiль, тому що різними шляхами можна робити одну й ту ж справу. Можна робити це в політичній партії, можна бути депутатом, можна бути громадським активістом , але вміти конструктивно співпрацювати з владою."

Нагадаємо, що участниками зустрічі з журналістами стали – виконавчий директор БФ «Майбутнє Нації» Марія Андреас, голова «Асоціації приватних роботодавців» Олександр Чумак, представник «Євромайдан. Харків» Вктор Трубчанов, громадські активісти Світлана Резван та Дмитро Маринін.

comments powered by HyperComments