Світлична доповіла, як на Харківщині вирішують проблему з дефіцитом робітничих кадрів

Вівторок, 15 серпня 2017, 17:45
У Харківській області створять ще шість регіональних центрів профтехосвіти.
Світлична доповіла, як на Харківщині вирішують проблему з дефіцитом робітничих кадрів

Про це сказала у ході урядового селектору губернатор Харківщини Юлія Світлична, повідомляє Справжня Варта.

Нарада пройшла під головуванням Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана. У ході селектору голова Харківської ОДА порушила питання підвищення якості підготовки робітничих кадрів.

«Реформа професійно-технічної освіти назріла ще кілька десятиліть тому, - підкреслила Юлія Світлична. - У Харкові - більше ніж 600 промислових підприємств, майже кожен третій зайнятий у промисловості. Ми маємо 2/3 прибуткових підприємств по області, і в машинобудуванні маємо рекордне зростання виробництва – майже на 20 %. Разом із цим є проблеми, що пов’язані з дефіцитом робітничих кадрів, який стає все гострішим. Минулого року на підприємства області прийшли 18 тисяч нових спеціалістів, і тільки 5 тисяч із них – люди у віці до 35 років. Така негативна тенденція веде до руйнації кадрового потенціалу у виробничій сфері та несе загрозу іншим секторам економіки».

Керівник області відзначила, що в регіоні проводиться робота щодо покращення рівня профтехосвіти. Зараз на Харківщині готують спеціалістів за 121 напрямком, і всіх випускників ПТНЗ цього року було працевлаштовано.

«В області активно триває робота щодо модернізації мережі, і вже створено три регіональні центри професійно-технічної освіти на базі 7 училищ. Ми продовжуємо роботу і створимо ще 6 регіональних центрів, - повідомила Юлія Світлична. - Ми створюємо кластерний підхід у підготовці кадрів, і на сьогодні маємо три кластери, до яких залучено вищі навчальні заклади, профтехосвіту та реальний сектор економіки».

Голова ХОДА подякувала уряду та Міністерству освіти за підтримку в питанні створення професійно-навчального центру сільськогосподарського спрямування в регіоні. Вона також озвучила низку пропозицій щодо покращення системи профтехосвіти, зокрема, наголосила на необхідності надання підтримки з боку держави ПТНЗ, що готують машинобудівників, економістів і спеціалістів у сфері транспорту.

«Не можна перекладати це питання лише на регіональний рівень. На прикладі Харківської області це додаткові кошти в розмірі 450 млн грн. Тому наша пропозиція – допрацювати це питання, виробити нові підходи до формування замовлень, зокрема, розробити структуру, врахувати пропозиції регіонів, щоб збільшити якість підготовки кадрів і затребуваність професій на ринку».

Коментуючи виступ Юлії Світличної, Володимир Гройсман відзначив вагомість питань, що було порушено.

«Ми маємо за результатами ІІ кварталу 2,4 % зростання ВВП, тобто економіка зростає. Але цього недостатньо. Наше завдання – збільшити цей показник, і питання кваліфікованих робітничих кадрів є важливим. Те, що менш третини нових робітників – віком до 35 років, це серйозний виклик для всіх. Профтехосвіта має дуже велике значення для зростання нашої економіки», - наголосив Прем’єр-міністр України.

Міністр освіти Лілія Гриневич відзначила, що серед пріоритетних напрямків розвитку профтехосвіти – більш активне залучення роботодавців до процесу підготовки кадрів. Вона підкреслила, що для того, щоб зрушити цей процес, необхідно підготувати рішення уряду про віднесення видатків роботодавців на підготовку кадрів на їх видатки на виробництво.

«Це є практика цивілізованих країн, і це буде стимулювати роботодавців входити в систему дуального навчання та вкладатися у профтехосвіту», - сказала Лілія Гриневич.

Більше новин читайте на сайті Справжня Варта.

comments powered by HyperComments