Зміни регламенту сесій міськради зроблять її більш відкритою – активісти

Юлія Гуш  |  Понеділок, 6 листопада 2017, 19:38
Нові зміни, зокрема, мають забезпечити представникам громадськості доступ до сесійних засідань.
Зміни регламенту сесій міськради зроблять її більш відкритою – активісти

Представники Харківської реформаторської коаліції розповіли, що громадськість, всупереч чинному законодавству, часто не може потрапити на сесійні засідання міськради.

«Ми вирішили спробувати потрапити на пленарне засідання міської ради, яке проходило ще в червні, – згадувала Олександра Дмитренко-Щукіна, голова Секретаріату Харківської реформаторської коаліції, – ми скористатися законним правом, яке нам надає Закон України про місцеве самоврядування. Ми цього зробити не змогли. Бо Департамент оргроботи міськради відповів нам: «немає місць в залі». Тобто, всі ми, члени коаліції і громадяни Харкова з червня і по теперішній час не змогли потрапити на засідання через те, що не вистачає місць у залі».

За її словами, активістів не пустили і 20 вересня, коли ті прийшли вже з власними стільцями. Тільки 7 жовтня, коли проходила позачергова сесія, до зали змогло пройти декілька громадян.

«Ми маємо мати чіткі та прозорі правила, за якими ми зможемо реалізувати свої права, – підкреслила Дмитренко-Щукіна, – і тому цей регламент, який діє в міській раді, потрібно вдосконалити. Ми розуміємо, що голос регламенту не може бути вищим за голос Закону України».

«На рівні Закону встановлена норма, відповідно до якої доступ до засідань органів місцевого самоврядування, будь-яких колегіальних органів, комітетів та комісій має бути відкритим для кожного, – підкреслила Дар‘я Говорун, юристка, представниця Харківської реформаторської коаліції, – доступ може бути обмеженим тільки з підстав, передбачених законодавством. А на даний момент він обмежується регламентом».

Вона розповіла, що згідно інформації Департаменту адміністративно-господарської діяльності в сесійній залі є 172 місця, які мають бути розділеними між учасниками сесії та запрошеними особами. Щоправда, всі 172 передбачені виключно для учасників і жодного – для представників громадськості.

Тому активісти запропонували власний проект змін. Він, на їх думку, зможе зробити міськраду більш відкритою. Наприклад, проект передбачає, щоб в регламенті замість «членів територіальних громад» були вказані «громадяни України». Що харківська прописка має стати необов‘язковою – достатньо тільки українського паспорта. Що обов‘язково мають бути місця для представників громадськості. Проект передбачає, що громадяни, які подавали електронні рекомендації, мають бути присутні на сесії в першу чергу. Крім того, має бути розроблений чіткий механізм подання заяви для участі в засіданнях. Також у випадку, коли в залі дійсно немає місць, міська рада має надати інше приміщення з трансляцією самого засідання.

«Ми написали листа харківському міському голові Геннадію Кернесу з пропозицією зустрітися та обговорити наші позиції, – розповіла Олександра Дмитренко-Щукіна, – щоб ми почули один-одного, щоб було дипломатичне вирішення цього питання. Щоб будь-який громадянин, а не тільки активіст, зміг потрапити на сесію. Відправили листа. Будемо чекати відповіді. Якщо не отримуємо – то це також буде відповідь».

Крім того, представники Харківської реформаторської коаліції пропонують включити до робочої групи з вдосконалення регламенту представника їх організації для відпрацювання прозорості даного механізму. Також вони направлять до лідерів всіх фракцій міськради прохання внести до порядку денного ці питання. За словами активістів, вони готові йти на діалог з владою задля вирішення поточних проблем.

comments powered by HyperComments