Європейські футбольні баталії розпочинаються і в Україні

Дмитро Майстренко  |  Субота, 20 липня 2013, 16:57
Українські команди, які першими починають виступати на євро арені, отримали своїх суперників. Спробуємо розібрати, що за суперників отримали вітчизняні команди, та що нас очікує у майбутніх протистояннях.
Європейські футбольні баталії розпочинаються і в Україні

Ліга Чемпіонів

«Металіст» (Харків, Україна) – ПАОК (Салоніки, Греція)

З першого погляду харків’янам випав жереб  зіграти з не найприємнішим супротивником. Минулого сезону грецька команда пропустила всього лише 19 м’ячів у свої ворота. Це говорить про те, що команда вміє добре й організовано захищатися. А останній матч «Металіста» проти донецького «Металурга» показав, що команді Мирона Богдановича не так то й просто знаходити ключі до воріт команди, котра будує свою гру від захисту.

Також ПАОК не можна назвати новачком у найпрестижнішому клубному турнірі Старого Світу. У складі грецької команди є гравці, котрі брали участь у матчах найвищого рівня. Це і Звонімір Вукіч, і Пабло Гарсія, до прикладу. Чого не можна сказати про гравців «Металіста». Хоча у складі українського віце-чемпіона гравці мали досвід ігор у чвертьфіналі тоді ще Кубка УЄФА. Та ще щорічний досвід виступів у Лізі Європи, але Ліга Чемпіонів – це зовсім інший рівень.

Проте українській команді на руку те, що матч у Салоніках відбудеться за порожніх трибун. Тому, що гравцям з України добре відомі гарячі грецькі вболівальники. І жодній команді, що грає у Греції, неприємно проводити тут матч. Також на стадії турніру, коли у двох матчах вирішується, хто пройде далі, зручніше розпочинати дуель в гостях. Бо саме у Греції  «Металіст» може значно полегшити собі вихід у наступний раунд Ліги Чемпіонів. Також про ці «переваги» харків’ян і сказав Сергій Нагорняк, екс-форвард збірної України і донецького «Шахтаря»: «У цьому є невелика, але перевага. Забити один-два м'ячі на виїзді «Металісту» цілком реально. А, значить, буде трохи легше вдома».

//ua.metalist.ua

Наставник «Металіста» Мирон Маркевич стримано прокоментував результати жеребкування. Відзначив усіх можливих суперників своєї команди, не виділяючи особливо ПАОК. Він звернув увагу на те, що у складі грецького віце-чемпіона є гравці, котрі безпосередньо знайомі з українським чемпіонатом. Все той же Звонімір Вукіч і Мартінес Лукас, який нещодавно на правах оренди залишив львівські «Карпати». Але це не повинно стати проблемою для харківської команди. Також Мирон Богданович розповів, що його команда перш за все зосередиться на своїй грі. «Чесно кажучи, дивитися товариські ігри, бо чемпіонат у греків розпочнеться лише через місяць, я не бачу сенсу. Так що, в першу чергу потрібно сконцентруватися на своїй грі».

Отже, у «Металіста» є всі шанси пройти грецький ПАОК. Тут і перша гра на виїзді, і ця гра за порожніх грецьких трибун. Також у харківської команди кращий підбір гравців, які мають певний досвід ігор у єврокубках. Тому цій українській команді потрібно сконцентровано підійти до гри з ПАОКом і здобути позитивний результат.

Ліга Європи

Чорноморець (Одеса, Україна)/Дачія (Молдова) – Црвена Звезда (Сербія)/Вестманнаейяр (Ісландія)

Перший матч одесити впевнено провели, перемігши суперника із сусідньої країни зі зручним рахунком 2:0 у Південній Пальмірі. З огляду на першу гру та зручний рахунок для «моряків», можна припустити, що «Чорноморець» зможе пройти у наступний кваліфікаційний раунд  Ліги Європи.

А там їх найпевніше чекатиме легендарна белградська команда «Червона зірка», тобто «Црвена Звезда». Серби у першому матчі проти ісландського «Вестманнаейяр», також як і «Чорноморець», вдома зіграли з рахунком 2:0.

 Як і в суперника харківського «Металіста», у складі «Црвена Звезди» є Мілош Нінковіч, який за час проведений у київському «Динамо» добре знайомий як із УПЛ, так і з одеським «Чорноморцем». Про це він і розповів на офіційному сайті свого нинішнього клубу. Також Нінковіч зазначив, що зуміє максимально дізнатися про одеську команду, коли прийде час. А зараз серби зосереджені на грі-відповіді із «Вестманнаейяром».

«Не сумніваюся, що для тренерського штабу буде доступною вся інформація та детальні відомості про українську команду, – розповідає Мілош Нінковіч. – Я можу дізнатися багато речей, але про це трохи пізніше. Для нас жереб був хороший. Нам не дісталися «Удінезе» або «Брюгге». Але зараз необхідно спокійно підготуватися до матчу-відповідь у Ісландії, і потім тільки думати про наступний раунд. Коли прийде час, ми дізнаємося все, що потрібно про українців».

Головний тренер «Црвена Звезда» Славіша Стояновіч теж задоволений жеребом. Він зауважує, що його команда зуміє пройти український клуб. Хоча зараз усі думки мають бути зосереджені на матчі із "Вестманнаейяром".

Отже, на «Чорноморець», у разі проходження у наступний кваліфікаційний раунд, очікує непростий супротивник. «Црвена Звезда», хоч і представляє чемпіонат слабший за українську Прем’єр-лігу, але досить відома на європейському континенті, і така, що може підготувати сюрприз будь-якій команді. Тому одеситам потрібно серйозно поставитись до ігор з віце-чемпіоном Сербії. І шанси цих команд можна оцінити, як рівні.

Кукес (Албанія)/Сараєво (Боснія і Герцеговина) –  Металург (Донецьк , Україна)

Для донецького «Металурга» результати жеребкування, мабуть, найкращі. Будь-яка з команд, яка вийде на донеччан, представляє чемпіонати значно слабші за УПЛ. І відповідно ці команди нижче у рейтингу за «Металург». Тобто у донецької команди не повинні виникати проблеми із проходженням третього кваліфікаційного раунду Ліги Європи.

//metallurg.donetsk.ua

До того ж, у матчі із «Металістом» металурги показали, що вони готові грати на результат. І хоча із харків’янам їм не вдалося досягти позитивного результату, та все ж ні «Кукес», ні «Сараєво» не можна ставити на один рівень із «Металістом». Тому є всі підстави сподіватися на позитивний результат української команди у цьому кваліфікаційному раунді.

Такі ж оптимістичні думки щодо майбутніх матчів має і захисник донецького «Металурга» Василь Прийма: «У молодіжній збірній України ми грали проти однолітків з Албанії. Знаю, що вони не гребують грубою грою, можуть вдарити нишком. Бувають з їхнього боку і провокації. Що стосується боснійців - подивимося. Нам все одно з ким із них грати. Також добре, що перший матч ми зіграємо на виїзді. Нам треба добре завершити гру в гостях, а вдома і стіни нам допоможуть. І все ж, будь-яку з цих команд ми зобов'язані проходити».

Нагадаємо, що перший матч між «Кукесом» та «Сараєво» закінчився із рахунком 3:2 на користь албанської команди.

comments powered by HyperComments