Відомий харківський воротар проведе прощальну гру

Яша Томський  |  Середа, 18 квітня 2018, 22:39
23 травня на стадіоні «Металіст» відбудеться унікальний матч, в якому Збірна друзів Олександра Горяїнова зустрінеться зі збірної футбольних зірок України.
Відомий харківський воротар проведе прощальну гру

Товариський поєдинок буде приурочений до завершення Олександром Горяїновим кар'єри футболіста.

Легендарний воротар провів за харківський «Металіст» понад п'ятсот поєдинків, ставши володарем найтривалішою «сухий» серії в чемпіонатах України. З 12 вересня 1998 року по 10 квітня 1999 року Горяїнов тримав свої ворота в недоторканності 943 хвилини.

У його довгій воротарській кар'єрі були також виступи за харківські команди «Маяк» і «Олімпік», київський «ЦСКА-Борисфен», перейменований якраз в період його перебування там просто в ЦСКА, і за криворізький «Кривбас». Однак найбільше ігрових років, сил і душі голкіпер присвятив саме рідному «Металісту», вихованцем дитячо-юнацької школи якого він є. І сім'я його теж пов'язана з головною харківською командою: дружина Олександра - Неллі є дочкою іншого популярного воротаря Олександра Савченка.

Воротарська доля ніколи не буває легкою: сьогодні вболівальники обожнюють, а завтра вже готові розтерзати за пропущений безглуздий гол. Така ж вона гра - футбол. Але в кар'єрі Горяїнова світлих моментів було все ж куди більше, ніж темних. Пригадується матч «Металіста» в чемпіонаті України в Донецьку проти місцевого «Металурга» 26 травня 2000 року. За рахунку 1:1 одеський арбітр Євген Абросимов призначає у ворота харків'ян сумнівний пенальті, але удар парирував Олександр Горяїнов, тим самим давши можливість своїй команді відвезти додому чесно завойоване очко.

У складі «Металіста» Олександр Горяїнов сім разів ставав бронзовим призером чемпіонату України і один раз - срібним. 3 вересня 1996 року зіграв за молодіжну збірну України в матчі проти молодіжної збірної Грузії, який українські футболісти виграли 3:1. Він викликався в національну збірну України ще в 1990-і роки, але ігровий дебют Горяїнова в складі головної команди країни відбувся на стадіоні «Металіст» 25 травня 2010 року в товариському матчі проти збірної Литви. У 34 роки він став найстаршим дебютантом за всю історію української збірної і відстояв в тому матчі «на нуль», чим заслужив позитивну оцінку преси.

Цікаво і навіть у чомусь символічно, що свій прощальний матч Олександр Горяїнов проведе у віці 42 років, як колись легендарний радянський воротар Лев Яшин. До речі, і дати цих матчів майже збігаються: Льва Івановича проводжали з великого футболу 27 травня 1971 року народження, а Олександра Сергійовича проводять 23 травня 2018-го.

На жаль, закінчення ігрової кар'єри для Горяїнова вийшло кілька зім'ятим: в сезоні 2015-2-16 років «Металіст» розвалювався, і Олександр навесні тільки числився в заявці клубу. Влітку 2016 року було створено і почав грати в чемпіонаті аматорської ліги України «Металіст 1925», і Горяїнова включили в заявку нової команди, але на поле він так і не вийшов. Лише 30 грудня 2016 року вболівальники змогли побачити Горяїнова в воротах в благодійному футзальному матчі в спорткомплексі «Локомотив», що проводився на підтримку відомого харківського фахівця цієї гри Василя Симонова, мала потреби в операції. Тож прощальний матч повинен стати гідним завершенням довгої кар'єри футболіста.

У цьому поєдинку на футбольному полі зійдуться кумири уболівальників «Металіста» 2000-х із зірками українського футболу. Організатори матчу обіцяють, що любителі футболу будуть приємно здивовані складами обох команд, які опублікують найближчим часом.

Квитки на матч вже зараз доступні на сайті metalist1925.club і в касах стадіону «Металіст». Їх вартість коливається від 20 до 1000 гривень, так що потрапити в цей вечір на трибуни зможуть уболівальники з будь-якою товщиною гаманця. При цьому власники сезонних абонементів на матчі «Металіста 1925» сезону 2017/2018 рр. зможуть відвідати поєдинок безкоштовно.

comments powered by HyperComments