Як «Верес» до «Шахтаря» у Харків двічі їздив: матч, котрий міг не відбутися

Яша Томський  |  Неділя, 13 травня 2018, 21:21
З «Вересом» сталося щось незрозуміле.
Як «Верес» до «Шахтаря» у Харків двічі їздив: матч, котрий міг не відбутися

У 31-му турі національного чемпіонату 13 травня донецький «Шахтар» приймав рівненський «Верес» у Харкові. Звісно, виграв «Шахтар» – перший і єдиний гол був забитий уже на 5-й хвилині матчу продуктивними зусиллями Марлоса, котрий вельми спокійно пробив з «точки» у самий кут.

В цілому, матч дуже цікавим не назвеш. Інша справа, що передували грі дійсно цікаві, загадкові і навіть пригодницькі події. Матч міг узагалі не відбутися і назрівав скандал. Схоже, рівненські гравці попервах в̶с̶р̶а̶… злякалися чемпіона України.

За день до гри, 12 травня, рівненська команда приїхала до Харкова, здолавши, уявіть собі, чималенький шлях на автобусі через усю країну. Проте опісля обіду раптово поїхала тим же автобусом назад у Винники, де базується. Прочувши про таке, там у неділю о 5-й годині ранку команду вже чекали журналісти. Побачивши пресу, присутні в автобусі не відразу ризикнули відкрити двері, а коли за кілька хвилин футболісти все ж насмілилися виходити із салону, то закривали обличчя від телекамер.

Причина такого з’ясувалася ще поки «Верес» був у дорозі до Харкова – нібито масове отруєння. У списку захворілих опинилося дев'ятеро: Каленчук, Каменюка, Адамюк, Степанюк, Пепі, Сезар, Скотаренко, Мягков і Куліш. Проте, прибувши у Харків, жодного звернення в медслужби з приводу отруєння від медслужби «Вереса» не надходило. Клубний лікар навіть і гадки не має, де могли отруїтися футболісти – може увечері в готелі, може на автозаправці на шляху до Харкова. Коли гравці стали скаржитися на погане самопочуття, він повстромляв їм крапельниці, напічкав пігулками, аж потім набрав телефон керівництва. Керівництво наказало повертатися у Винники.

Як пояснив клубний ескулап, звертатися до лікарів у Харкові не стали – у клубі не схотіли розводити паніку і залучати санепідемстанцію. Але по приїзду додому в лікарню для здавання аналізів скерували чотирьох футболістів «Вереса».

Ніякого офіційного підтвердження чи пояснення від клубу досі немає. Але відомо, що поки команда швендяла туди-сюди, керівництво «Вереса» звернулося у Дирекцію Прем’єр-ліги із проханням перенести матч проти «Шахтаря» внаслідок харчового отруєння дев’ти гравців основного складу. У Прем’єр-лізі пошкодували з цього приводу, однак, з огляду на те, що у списку заявлених футболістів «Вереса» знаходиться 63 виконавці, а до початку матчу тоді залишалося завбільшки доби, чиновники не визнали наведені обставини форс-мажорними. А відтак і не знайшли достатніх підстав для перенесення матчу на іншу дату, і попросили рівненчан вжити усіх можливих заходів для проведення зазначеного матчу в затверджені дату і час. Інакше «Вересу» «світить» технічна поразка.

Журналісти намагалися дізнатися, чому боси клубу змусили отруєних футболістів ризикувати і долати в такому стані виснажливий шлях у дві тисячі кілометрів у зворотньому напрямку, але ні головний тренер Андрій Демченко, ні перший віце-президент клубу Олексій Боровиков на дзвінки не відповідали. Крім того, коли команда прибула на базу у Винники, чимало футболістів «Вереса» висловили незгоду із рішенням зірвати матч, і тепер мають намір ініціювати розрив контрактів, оскільки не бачать свого майбутнього в команді з таким керівництвом.

А далі було от що. О 15:54 13 травня, тобто, за три години до матчу, літак із рівненською делегацією на борту вилетів зі львівського аеропорту. При цьому керівництво клубу, судячи всього, із скупості, зафрахтувало невеликий пасажирський турбогвинтовий літак Saab 340, який може подолати відстань зі Львова до Харкова приблизно за 2,5 години. Таким чином, у Харкові команда очікувалася о 18:24. C урахуванням отримання багажу і переїзду на стадіон, команда могла бути на «Металісті» не раніше 19-ї години.

Гості з Рівного прибули за 50 хвилин до початку матчу, досить швидко дісталися до стадіону і навіть встигли провести передматчеву розминку. Що найцікавіше: п'ятеро з отруєних вийшли на матч проти «Шахтаря» в основі, а ще один згодом вийшов на заміну.

Витривалі хлопці у «Вересі» – з такими «качєлями» могли б програти і більше. І не тільки «Шахтарю». Котрий достроково став чемпіоном України.

comments powered by HyperComments