На Харківщині планують побудувати заводи з переробки муніципальних відходів

Вівторок, 8 грудня 2020, 18:18
До складу спільного підприємства увійде біогазова станція з потужністю виробництва електричної енергії 1,5 МВт на годину.
На Харківщині планують побудувати заводи з переробки муніципальних відходів

Інвестиційний проект з будівництва заводу з переробки міських відходів передбачає додаткові надходження в бюджети територіальних громад та створення 48 нових робочих місць. Про це на зустрічі з керівниками ОТГ розповів представник німецької компанії Braun Industrial Technology (BIT GmbH) Ігор Трушенко.


За його словами, для фінансування кожного спільного проекту буде створено цільовий бюджет, наповнення якого буде здійснюватися за рахунок дольових внесків учасників. При цьому обсяг інвестування з боку німецького партнера складатиме — 70%, а доля інвестування від міських громад — 30%,  при цьому місцевим громадам надається можливість значний обсяг інвестування виконувати у вигляді місцевих гарантій.  

Компанія «BIT GmbH»  має практичний досвід реалізації більш, ніж 350 проектів в галузі традиційної та альтернативної енергетики, як авторизований партнер компаній «Siemens AG» та «EnBW AG» (Німеччина). У партнерстві з німецькою компанією «WABIO» на замовлення муніципалітетів країн Європейського Союзу були спроектовані і побудовані кілька десятків заводів з переробки міських відходів з біогазовими електростанціями потужністю від 1,5 МВт до 20 МВт на годину.

Інвестиційним партнером міських громад Харківської області виступає ТОВ «Німецько-Українське підприємство «Браун Індастріал Технолоджі» (НУП «БІТ»), як філія компанії BIT GmbH  в Україні.

Як наголосив керівник НУП «БІТ» Ігор Трушенко, потужність майбутнього підприємства складатиме 26 тон перероблених відходів на добу. За його словами, основною метою програми, що була розроблена винятково для міських громад України, є впровадження німецького досвіду і сучасних технологій в систему поводження з муніципальними відходами, до складу яких входять:

  • частина твердих побутових відходів, що біологічно розкладається;
  • активний̆ мул побутових стічних вод міських очисних споруд;
  • садові та паркові відходи (сміття, листва та гілки);
  • сільськогосподарські відходи (відходи рослинництва та тваринництва);
  • відходи місцевої промисловості та торгівельних мереж.


У нараді з будівництва біогазовой станції прийняли участь голови ОТГ з Краснограду, Люботина, Чугуїва, Лозової та інших громад. Створення сучасного підприємства з переробки міських відходів за технологіями які повністю відповідають вимогам екологічних Директив Європейського союзу та України, дозволить поліпшити екологічну ситуацію в містах та прилеглих районах, підвищити рівень економічної та енергетичної незалежності громади, забезпечити додаткові надходження в бюджет громади та створити 48 нових робочих місць.

 

comments powered by HyperComments