Харків’яни вирушають до Антарктики

Четвер, 31 березня 2016, 10:54
Сьогодні стартує 21 українська полярна експедиція.
Харків’яни вирушають до Антарктики

У 1996 році вчені і дипломати домоглися, щоб з’явилася українська антарктична станція «Академік Вернадський». Нині її очолить Микола Старинець, який 7 років свого життя присвятив цьому континенту.

За результатами конкурсного відбору з 27 претендентів до експедиції відібрано 12. Українським полярникам від 22 до 62 років, вони з різних міст країни (Києв, Харків, Черкаси, Львів, Одеса), а семеро вперше побувають в Антарктиці.

«З нагоди 20-річчя роботи в АнтарктиціНАНЦ спільно з Інститутом біологічних наук НАН України затвердили і виготовили відзнаки - «Учасник антарктичної експедиції» і «Ветеран українських антарктичних експедицій», якою відзначатимуть полярників, котрі побували на станції «Академік Вернадський» п’ять і більше разів. Також затверджений знак «Україна в Антарктиці 20 років», яким нагороджуватимуть вчених, науковців. Медаллю «За внесок у наукові дослідження в Антарктиці» буде нагороджувати Національна академія наук України. Сьогодні на ці нагороди заслуговують майже 300 осіб, які брали участь у створені та розбудові антарктичної станції Академік Вернадський»,  — пише прес-служба МОН з посиланням на директора Національного антарктичного наукового центру Валерія Литвинова.

Під час урочистостей з приводу старту 21-ї експедиції першими відзнаку «Ветеран учасників українських антарктичних експедицій» отримали полярники, що вирушають 31 березня.

«Наука забезпечує наше майбутнє. Не дивлячись на скрутний час, фінансування антарктичної програми нарощується, і сьогодні складає майже 10% від витрат на науку Міністерства», — підкреслив заступник міністра освіти Максим Стріха.

Українська команда прямуватиме повітряно-морським шляхом, що розпочнеться зі столичного аеропорту «Бориспіль».

 

comments powered by HyperComments