До топ-10 українських багатіїв потрапив один харків’янин

П'ятниця, 1 квітня 2016, 17:57
Протягом минулого року загальні статки сотні найбагатших українців скоротилися на 25%, до $20 мільярдів.
До топ-10 українських багатіїв потрапив один харків’янин

Такі дані власних досліджень оприлюднило видання Forbes.

На першому місці традиційного рейтингу — Рінат Ахметов. За останній рік його статки знизилися на $4,6 млрд. та оцінюються у $2,3 млрд.

«Зниження вартості активів мільярдера пов'язане зі спадом світових цін на залізорудну сировину і метал. До того ж знижувався попит на продукцію ГМК і всередині країни. Крім того, майже всі підприємства Ріната Ахметова мають велику заборгованість перед кредиторами», — констатують у виданні.

 Друге місце обійняв Ігор Коломойський ($1,3 млрд.), а третє — Геннадій Боголюбов. Він зберіг розмір своїх статків на колишньому рівні – $1,3 млрд. Далі місця розподілилися таким чином: Віктор Пінчук ($1,2 млрд.), Юрій Косюк ($1 млрд.), Петро Порошенко ($858 млн.), Олексій Вадатурський ($840 млн.), Олександр Ярославський ($721 млн.), Андрій Веревський ($694 млн.), Леонід Черновецький ($680 млн.).

Порошенко, Вадатурський і Веревський помножили свої статки, але в цілому сотня найбагатших українців втратила чверть накопичень, які тепер оцінюють у $20 млрд.

«На зменшення статків найбагатших людей країни вплинули відразу декілька чинників. Це й спад цін на сировину, що призвів до вичерпання фінансових потоків від продажу металу, руди, зниження продажів хімічної продукції, просідання машинобудівної галузі, зупинення заводів у зоні АТО, а також втрата російського ринку збуту», — констатує Forbes.

Водночас спостерігається зростання у аграрному секторі, харчовій промисловості, фармацевтиці тощо. Завдяки чому спостерігається певна ротація у рейтингу. Зокрема, вперше туди потрапив засновник найбільшого e-commerce-проекту країни Rozetka.ua Владислав Чечоткін.

comments powered by HyperComments