Атестати про середню освіту виготовлятимуть школи

Четвер, 14 квітня 2016, 12:02
МОН продовжує децентралізацію виготовлення документів про освіту.
Атестати про середню освіту виготовлятимуть школи

«Міністерство відмовилося від централізованої закупівлі пластикових документів в однієї приватної компанії, а документи про вищу освіту виготовляються вищими навчальними закладами кожним окремо», — зазначила перший заступник міністра освіти і науки Інна Совсун.

Відповідно до норми Закону «Про вищу освіту» документи про освіту виготовляються вищими навчальними закладами. Як повідомила перший заступник міністра, це значно здешевило їх вартість. До прикладу, Львівський національний університет імені Івана Франка заощадив близько 227 тис. грн., Державний вищий навчальний заклад «Криворізький національний університет» — 192 тис. грн., Державний вищий навчальний заклад «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника» — 170 тис. грн.

«Навчальні заклади виграли від зміни механізму виготовлення документів про вищу і професійно-технічну освіту», — підкреслила Інна Совсун.

В цьому році подібну модель запроваджуватимуть у шкілах. Закупка бланків атестатів і формування електронних документів проходитиме централізовано, а роздруковуватимуть їх на місцях.

 «За попередніми підрахунками за старою процедурою було заплановано на виготовлення атестатів 25 млн. грн., а за новим — близько 15 млн. грн. бюджетних коштів», — цитує першого заступника міністра Урядовий портал.

Хочуть децентралізувати і виготовлення студентських квитків. Собівартість одного у 2015 році була більше 70 грн. За новим порядком виготовлення сума скоротиться до 10-15 грн. До того ж виші зможуть замовляти документи у різних виробників. Їх справжність перевірятиметься в Єдиній державній базі з питань освіти (ЄДБО).

Зазначимо, що велика частина коштів на виготовлення документів про освіту з 2004 року йшла на одне приватне підприємство. Собівартість пластикових дипломів у 2014 році становила близько 89,82 грн. У 2015 році МОН змінило порядок виготовлення документів про вищу освіту з тим, щоб децентралізувати цей процес. Відповідно до норми Закону «Про вищу освіту» документи про освіту виготовляються вищими навчальними закладами. Щоб гарантувати справжність документа про вищу освіту, кожному надається реєстраційний номер. Це здешевило в рази видатки ВНЗ.

comments powered by HyperComments