Олігарх Григоришин хоче стати українцем. Депутати вирішують, як діяти

Середа, 20 квітня 2016, 15:26
Андрій Тетерук вважає, що надання громадянства Костянтину Григоришину буде плювком влади в обличчя героям АТО, які воювали без українського паспорта. Дмитро Святаш — не заперечує, адже так можна буде засудити олігарха за українськими законами.
Олігарх Григоришин хоче стати українцем. Депутати вирішують, як діяти

Російський олігарх Костянтин Григоришин, якому належить 15% акцій «Турбоатома» та багато іншого, подав документи для отримання українського громадянства.

Цю інформацію відкоментував народний депутат з групи «Партія «Відродження» Дмитро Святаш.

«Не дивно, адже проти нього в Росії порушено кримінальну справу, він оголошений в розшук. Тепер він намагається втекти від російського правосуддя в Україну. Але у нас він скоїв злочинів більше, ніж у Росії – це рейдерські захоплення держпідприємств, доведення до банкрутства та виведення активів з українських підприємств. Підстави, щоб порушити проти нього кримінальну справу й засудити згідно з українським законодавством, є. Я буду ініціювати відповідне депутатське звернення в Генеральну прокуратуру на основі наявних фактів», — повідомив Дмитро Святаш.

Прикладом може слугувати доведення до банкрутства і припинення діяльності підконтрольного Григоришину «Сумського НВО ім. М.В. Фрунзе». Підприємство не повернуло українським і зарубіжним банкам понад 300 млн. доларів кредитів.

«Ці гроші були виведені у кіпрські офшори Костянтина Григоришина, а підприємство залишилося банкрутом. Відповідно такі дії підпадають під статтю 219 Кримінального кодексу України (доведення до банкрутства) і статтю 222 (шахрайство з фінансовими ресурсами). Крім того, у своєму зверненні я маю намір повідомити про грабіж і виведення активів з підприємства «Запорізький трансформаторний завод» і спроби шахрайських дій з поставкою трансформаторів за завищеними цінами, у результаті чого Державний бюджет України міг втратити кілька мільярдів гривень», — наголосив народний депутат.

Також він нагадав про багаточисленні спроби рейдерського захоплення «Турбоатому».

«Григоришину належить 15% акцій Харківського підприємства НВО «Турбоатом», яке він неодноразово намагався захопити рейдерським шляхом з допомогою фінансованої ним Комуністичної партії. Народні депутати від Компартії активно лобіювали інтереси Григоришина щодо захоплення держпідприємства. І якщо б ці спроби були вдалими – «Турбоатом» повторив би долю заводу ім.Фрунзе. Тільки завдяки активним діям колективу заводу, міської влади та харків'ян вдалося зупинити захоплення «Турбоатома», — впевнений Дмитро Святаш.

«Російське слідство підозрює, що олігарх ухилився від сплати податків на суму понад 10 млн. доларів. Однак якщо порахувати, скільки грошей Григоришин незаконно заробив в Україні, сума буде куди більш вражаючою», — підкреслив депутат від «Народного фронту» Андрій Тетерук.

Він додав, що за таких умов надання українського громадянства Григоришину є неприпустимим: «Люди в буквальному сенсі цього слова проливали кров за Україну і досі не можуть отримати паспорт з тризубом через низку бюрократичних перешкод. Отримання українського паспорта Григоришиним означатиме, що Україна не цінує своїх захисників і гроші олігарха для влади куди цінніше, ніж кров бійця-патріота».

Зазначимо, що Костянтин Григоришин народився у Запоріжжі, але мешкав переважно в Росії. Значна частина активів бізнесмена знаходиться в Україні. Зараз є громадянином РФ і Кіпру. Законодавство передбачає відмову від будь-якого іншого громадянства задля отримання українського. Рішення про прийняття особи в українське громадянство приймає Президент і видає про це відповідний указ.

comments powered by HyperComments