Скасування віз для українців ухвалила ЄК. Президент подякував (відео)

Середа, 20 квітня 2016, 20:55
Після схвалення проекту Радою ЄС та Європарламентом — не раніше, ніж за місяць — вільно подорожувати у зону Шенгену зможуть власники біометричних паспортів.
Скасування віз для українців ухвалила ЄК. Президент подякував (відео)

«Я радий оголосити, що Єврокомісія сьогодні ухвалила законодавчу ініціативу внести Україну у список країн з безвізовим режимом у візове законодавство. Іншими словами, ми виконуємо наші зобов'язання запропонувати безвізові поїздки в ЄС українським громадянам з біометричними паспортами», — заявив єврокомісар з питань міграції та внутрішніх справ Дімітріс Аврамопулос.

Він повідомив, що тепер законодавчу ініціативу передадуть до Ради ЄС та Європарламенту для обговорення та ухвалення рішення.

«Україна успішно виконала всі критерії щодо лібералізації візового режиму Плану дій (VLAP)», — сказано в документі Європейської Комісії, опублікованому 20 лютого.

Пропозицію чекає процедура узгодження серед країн-членів Євросоюзу, а також на рівні Європейського парламенту. Згодом, щонайменше за місяць, вона має бути затверджена Радою ЄС з питань юстиції, свободи та безпеки, що збирається раз на квартал.

Петро Порошенко подякував Єврокомісію за рішення, «яке ще більше зближує нас з єдиною європейською родиною», від імені українського народу.

«Для мене особисто це був тривалий шлях важкої дипломатичної та внутрішньополітичної роботи. Пам’ятаю кожний крок на цьому шляху, кожне рішення, практично кожну літеру в безвізовому законодавстві. І взагалі ми виконали план, який містив у собі майже 140 умов. Найголовніші з яких стосуються нової ефективної системи безпеки і боротьби з корупцією. Зокрема все антикорупційне законодавство прийняте як одна з умов скасування віз», — сказав Президент у зверненні до українців.

У ЄС говорять, що законодавча ініціатива буде розглянута на найближчому засіданні візової групи, але рішення не буде готовим до самміту Україна-ЄС, який заплановано на 19 травня.

comments powered by HyperComments