Переговори про звільнення полонених зірвано

Четвер, 28 квітня 2016, 10:34
Україна не отримала відповіді на пропозиції щодо звільнення українських полонених.
Переговори про звільнення полонених зірвано

Про це пише на своїй фейсбук-сторінці уповноважена Президента України з мирного врегулювання конфлікту на Донбасі Ірина Геращенко.

«Всі ці дні разом з президентом, з СБУ, з усіма причетними до питання звільнення ми в форматі мінської групи працювали над всіма можливими компромісами, проходилися по кожному прізвищу, надіслали нові і нові пропозиції іншій стороні, аби звільнити хлопців. В мене перед очима іх мами і дружини. Ми наполягали на іх звільненні до Великодня і готові були передати іншій стороні 50 людей... Але... Досьогодні ані ОБСЄ, ані В. Медведчук, що також працює в гуманітарній групі, ані я, ані СБУ не отримали жодноі відповіді на наші списки і пропозиціі! Жодної», — пише Ірина Геращенко.

На її думку, зрив переговорів пройшов за «виписаним сценарієм»: пустили в Білорусь тільки після ноти протесту від МЗС України, ОРДЛО (окремі райони Донецької та Луганської областей) зірвали переговори зі звільнення заручників — не дали відповіді на пропозиції, а тепер вимагають амністувати причетних до терактів в Одесі і Харкові.

Ірина Геращенко вважає, що тема звільнення полонених має бути ключовою під час зустрічі у «нормандському форматі»: «Я вважаю, що зрив обміну заручників має стати ключовою темою зустрічі ТКГ у п'ятницю, 29 квітня. Тим більше 20 квітня ВСІ сторони: ОБСЄ, РФ і навіть ОРДЛО підтримали ініціативу України про звільнення 25-50 людей до Великодня! Немає цій підлості виправдання, жодного. Р. S. Я звернулася з проханням надати всім заручникам право бодай подзвонити своїм родинам в переддень великодніх свят — щоб підтримати одне одного. Дуже сподіваюся, що хоч це реалізується. І вважаю, що тема заручників має стати ключовою для нормандського формату. Бо поки що Україна б'ється за звільнення українців сама».

Уповноважена Президента зазначає: ОРДЛО заявили, що дадуть відповіді на  пропозиції після свят, не раніше 12 травня.

comments powered by HyperComments