Українці здобувають вищу освіту для кращого працевлаштування — опитування

Середа, 1 червня 2016, 15:25
Соціологи опитали сотні людей, що навчаються у вишах, в рамках проекту «Ініціативи з розвитку українських аналітичних центрів».
Українці здобувають вищу освіту для кращого працевлаштування — опитування

Знання та навички, які стануть в нагоді під час роботи, а також можливість отримати хорошу роботу в майбутньому набрали 50% та 51% відповідей респондентів. Зазначимо, що найменше людей йдуть здобувати вищу освіту, бо на цьому наполягали батьки (8%) та щоб переїхати в інше місто (6%).

Виші обирають за престижністю та можливістю отримання в подальшому роботи.

Вибір спеціальності набагато більше пов’язаний із власними вподобаннями студентів, ніж із наміром знайти гарну роботу.

«Власна зацікавленість залишається головною причиною для вибору спеціальності як для контрактників, так і для бюджетників. Різниця з’являється у другій за популярністю причині. Для бюджетників нею є орієнтація на можливості подальшого працевлаштування (11,4%), а для контрактників - престиж майбутньої професії (17%). Можливо, бюджетники більш орієнтовані на швидкий пошук роботи після університету, незалежно від її престижності. Адже на бюджетні місця частіше намагаються потрапити студенти, родини яких не мають можливості оплачувати навчання, і, можливо, вони намагаються якомога швидше знайти способи заробітку після університету. У той же час контрактники частіше бувають більш забезпеченими, саме тому можуть дозволити собі обирати спеціальності, які не є такими популярними на ринку праці, але натомість є престижними», — пишуть дослідники.

Вони також довели наявність зв’язку між успішністю у школі та мотивацією до вибору ВНЗ та спеціальності. «Хорошисти найчастіше обирають університет за порадою батьків, друзів чи знайомих (27%) та через престижність ВНЗ і можливість отримати потім хорошу роботу (24,6%). Через можливість зручно добиратися до університету або вчитися там разом зі шкільними друзями обирає виш кожен п’ятий хорошист - це третій за популярністю фактор. Високу ж якість навчання обрало лише 10,6% хорошистів. Відмінники теж переважно орієнтуються на престижність вишу та перспективи працевлаштування. Водночас вони набагато частіше, ніж хорошисти, звертають увагу на високу якість навчання (18%), проте менше дослухаються до порад батьків, друзів та знайомих (17,5%)», — зазначається у доповіді.

Також відмінники частіше, ніж хорошисти, обирають спеціальність, виходячи з особистого інтересу (57% проти 43%). Водночас більшість опитаних студентів (60%) не бажає змінювати напрям освіти.

Опитування студентів ВНЗ проводилося компанією GfK Ukraine у період з 15 лютого по 6 березня 2016 року на замовлення Аналітичного центру CEDOS в рамках проекту «Ініціативи з розвитку українських аналітичних центрів» Міжнародного фонду «Відродження» (IRF) у співпраці з Фондом розвитку аналітичних центрів (TTF), за фінансової підтримки посольства Швеції в Україні (SIDA). Вибірка дослідження: 831 студент денної форми ВНЗ ІІІ-ІV рівнів акредитації. Похибка не перевищує 3,5% при довірчому інтервалі 95%.

Метою опитування було дослідити соціально-економічне становище студентів, зокрема питання репетиторства, матеріального забезпечення, мотивації студентів, обставин вибору ВНЗ та спеціальності, працевлаштування студентів тощо.

comments powered by HyperComments