Пенсії більше не оподатковуються

П'ятниця, 3 червня 2016, 14:51
Верховна Рада ухвалила зміни до Податкового кодексу.
Пенсії більше не оподатковуються

Акт передбачає виключення норми щодо оподаткування податком на доходи фізичних осіб пенсій (включаючи суму їх індексації, нараховану відповідно до закону) або щомісячного довічного грошового утримання, отримуваних платником податку з Пенсійного фонду України чи бюджету згідно із законом, незалежно від їх розміру.

Тепер підпункт 164.2.19 пункту 164.2 статті 164 Податкового кодексу України викладено в такій редакції:

«164.2.19. суми пенсій (включаючи суму їх індексації, нараховану відповідно до закону) або щомісячного довічного грошового утримання, отримуваних платником податку з Пенсійного фонду України чи бюджету згідно із законом, якщо їх розмір перевищує десять розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (у розрахунку на місяць), встановленого на 1 січня звітного податкового року, — у частині такого перевищення, а також пенсій з іноземних джерел, якщо згідно з міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, такі пенсії підлягають оподаткуванню чи не оподатковуються в країні їх виплати.

Водночас, вказані положення не застосовуються до пенсій, призначених учасникам бойових дій, інвалідам війни та особам, на яких поширюється чинність статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

У пункті 167.4 статті 167 цифри та слово «15 відсотків» замінено цифрами та словом «18 відсотків»:

«167.4. Ставка податку становить 18 відсотків бази оподаткування щодо перевищення суми пенсії (включаючи суму її індексації, нараховану відповідно до закону), щомісячного довічного грошового утримання, визначеної у підпункті 164.2.19 пункту 164.2 статті 164 цього розділу, які отримуються платником податку з Пенсійного фонду України чи бюджету згідно із законом».

Закон набирає чинності з першого числа місяця, наступного за місяцем його опублікування.

Проект закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування пенсій» зареєстровано за №4542.

comments powered by HyperComments